(Foto's: Emile van Aelst, video: Jan Frensen)

Fietsroute Sporen van 3 Oktober gepresenteerd

Drie oktober 1574 is dit jaar 450 jaar geleden. Leidens ontzet wordt dit jaar daarom groter dan ooit gevierd. En niet alleen in Leiden, ook de andere gemeenten in de Leidse regio worden er dit jaar bij betrokken. Ter ere van het jubileum wordt zaterdag in iedere regiogemeente een fietsroute gelanceerd. Afgelopen vrijdag werd deze al gepresenteerd door de 3 October Vereeniging.

De fietsroute gaat door de hele Leidse regio. “Mensen denken bij Leidens Ontzet vaak alleen aan Leiden. Maar ook de regio heeft heel erg geleden onder het beleg”, vertelt Theo Pronk van Stichting Verborgen Stad, die voor de tocht onder meer 3D-visualisaties maakte. Met behulp van de smartphone kunnen deelnemers op in totaal 26 historische plekken een QR-code scannen op een bordje, waarna die locatie in 360 graden in 1574 bekeken kan worden.

Valdez
In elke gemeente in de regio is er een aantal locaties geselecteerd. Zo valt bij de Dorpskerk in de Hoofdstraat in Leiderdorp een bordje te scannen. Op het scherm verschijnt dan de Schans van Valdez, waar de Spanjaarden in 1574 hun hoofdkwartier hadden.

Bij de lancering waren de burgemeesters van Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude aanwezig. De gemeente Teylingen had een wethouder afgevaardigd. Burgemeester Van Der Velden nam de honneurs waar voor burgemeester Jaensch van Oegstgeest, die door een agendaconflict niet aanwezig kon zijn. Alle hoogwaardigheidsbekleders kregen een routebordje van een van de locaties in hun gemeentes.

Provincie
De route kwam tot stand door een samenwerking tussen de 3 October Vereeniging en Stichting Verborgen Stad. De Provincie Zuid-Holland en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid deden een financiële bijdrage.

Aanstaande zaterdag wordt in elke gemeente in de regio de fietsroute gelanceerd. Het precieze programma is te bekijken op de website van de 3 October Vereeniging.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Link in Bio Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×