Leidse Ginkgo dingt mee om titel Boom van het Jaar

De enorme Ginkgo biloba die in de Hortus Leiden staat, is een van de twaalf kanshebbers op de titel Boom van het jaar. De verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu (SBNL Natuurfonds). Dat is een landelijke natuurorganisatie die haar fondsen inzet om particulier natuur- en landschapsbeheer te ondersteunen.

De vakjury heeft de afgelopen tijd uit een hele serie enthousiaste, emotionele en historische verhalen per provincie een boom genomineerd. De genomineerde boom van Zuid-Holland staat in Leiden. Het gaat om, zoals de jury hem omschrijft, ‘een levend fossiel in de moderne tijd’.

Rinny Kooi vertelt over de genomineerde Ginkgo die sinds 1785 in de Hortus Leiden staat.

Transboom
“En modern is deze boom zeker”, lacht bioloog in ruste Rinny Kooi. “De boom is mannelijk, maar in 1935 er is een vrouwelijke twijg op geënt. Je zou dus kunnen spreken van een ’transboom’. Heel actueel met net de Pride Leiden achter de rug.”

Kooi is ook botanisch curator van het Singelpark, waar de hortus deel van uitmaakt. Die botanische tuin van de Universiteit Leiden werd in 1590 aangelegd tussen het Rapenburg en de Singel. In die universiteitstuin staat de Ginkgo biloba sinds 1785. het is het op een na oudste Europese exemplaar. De oudste staat in Utrecht.

Bonaire
De Leidse Gingko moet het opnemen tegen twaalf andere bomen. In alle provincies staat een concurrent en ook op Bonaire dingt een heel bijzondere boom mee naar de titel. Daar gaat het om een duizend jaar oude Wayaká boom die geldt als de oudste boom op Nederlands grondgebied. Op de website gaat momenteel een Rode Beuk in Drenthe aan kop met ruim honderd stemmen. Onze Ginkgo heeft er op het moment van schrijven 53.

Stemmen op de Boom van het Jaar kan vanaf vandaag (ook via de QR-code) tot en met 17 oktober 12.00 uur.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×