Een week na het overlijden van Luca organiseerden zijn vrienden een groots afscheid. (Foto: Archief Voorschotense Krant)

Vrienden neergestoken Luca wantrouwen excuses verdachte

“Een slap verhaaltje.” Zo reageert Tijmen Korsloot, een van de beste vrienden van de op 1 juni doodgestoken Luca van der Zijl op de excuses die de 41-jarige E.E. maandag bij de pro-formazitting bij de rechtbank in Den Haag aan de familie van Luca aanbood.

Voorschoten was in shock toen het nieuws van de gewelddadige dood van de 22-jarige Luca van der Zijl bekend werd. De dader werd enkele uren daarna aangehouden in Leiden. Luca was een fervent voetballer bij Voorschoten’97 en speelde in een hecht team. Een week na het drama organiseerden zijn vrienden een groots afscheid op Sportpark Adegeest.

Papiertje
Tijmen was maandag bij de zitting. “De verdachte kreeg achteraf het woord”, vertelt hij. “Hij had spijt en handelde in een angstige situatie, zei hij. Een slap verhaaltje dat hij van een papiertje oplas. Moest zeker van zijn advocaat om in een beter daglicht te komen.” Dat is in ieder geval bij de vriendengroep van Luca niet gelukt. “Hij kan wel duizend keer zijn excuses aanbieden, daarmee komt onze vriend niet terug. Dat geldt ook voor zijn ouders, zij zijn hun zoon kwijt.”

Aanklacht
Wat er precies is gebeurd, die nacht van 1 juni aan de Prof. Lorentzlaan is nog niet duidelijk. “Inhoudelijk is de zaak nog niet behandeld. Het ging er meer om, wie is de verdachte en wat is de aanklacht? In de aanklacht staat nu dat hij verdacht wordt van het nemen van een leven door meerdere messteken.”

Onderzoek
Op 3 december is de volgende zitting. Of dat ook weer een pro-formazitting is of een inhoudelijke behandeling is nog niet bekend. “Dat is afhankelijk van de voortgang van de verschillende onderzoeken die nog lopen. De verdachte heeft gezegd daaraan mee te werken. Hij heeft geen schuld bekend, maar wel excuses aangeboden. Voor ons is dat een soort van schuldbekentenis, anders doe je dat niet”, vindt Tijmen.

Voor Luca
Het verlies binnen het voetbalteam van Voorschoten’97 waar Tijmen teamleider is, is nog vlijmscherp. “We waren vaak samen. Dan konden we nachtenlang kletsen. Dat is voorbij. En ja, daar heb ik het ontzettend moeilijk mee. Ik ben mijn uitgaansmaatje en mijn voetbalmaatje kwijt. Maar ik ben niet de enige. Dat heeft het hele team.”

Vlak voor de eerste wedstrijd van dit seizoen is Tijmen met zijn team naar het graf van Luca gegaan. “Dat was emotioneel. Er is echt een gat gevallen in het team, letterlijk en figuurlijk. Buiten het verdriet zijn we ook op zoek naar een vervanger op het veld en dat is niet zo makkelijk. Luca kon je overal in het veld inzetten. Vind maar eens zo iemand. We gaan er in ieder geval hard aan werken. Voor hem: voor Luca.”

Advertentie

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×