De presentatie van de Homo erectus en het schedelkapje in museum Naturalis. (Foto: Naturalis)

Naturalis past presentatie oermens niet aan na nieuwe inzichten

Naturalis gaat niet meteen de presentatie van de Homo erectus aanpassen nu wetenschappers twijfelen aan het bij elkaar horen van het schedelkapje, de kies en het dijbeen die samen een topstuk in de museale collectie vormen.

“Dat is een inhoudelijke kwestie die we aan de taxonomische experts overlaten. Als zij tot de conclusie komen dat alleen het schedelkapje het type-exemplaar zou moeten zijn, dan passen wij onze administratie over deze stukken aan”, zegt algemeen directeur Edwin van Huis van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

In het toonaangevende ‘Journal of Evolution’ schrijven wetenschappers dat alleen het schedelkapje afkomstig is van de Homo erectus, een vroege voorouder van de hedendaagse mens. Of in hun eigen woorden: “Onderzoek laat de vraag rijzen welk fossiel verbonden moet blijven met de naam erectus. De beschrijvingen van het schedelkapje bevatten ongetwijfeld de meest betekenisvolle diagnostische trekken van het species erectus.”

Java
Homo erectus is Latijn en wordt meestal vertaald als ‘rechtop gaande mens’. Het schedelkapje, de kies en het dijbeen werden in 1891 op Java gevonden.

Naturalis ziet niet direct reden om in de tentoonstellingszaal de opstelling of de teksten erbij aan te passen. Van Huis: “Het ontwikkelen van een museum-opstelling is een kostbare en langdurige zaak. Als de zaal op een gegeven moment aan herinrichting toe is, nemen we overwegingen hierover zeker mee, maar dat is op dit moment nog niet aan de orde.”

Teruggave
In hoeverre de ontwikkelingen invloed hebben op het verzoek van Indonesië om de fossielen terug te geven zal volgens Van Huis moeten worden afgewacht. Er is hierover nog geen contact geweest met de Indonesische ‘Repatriasi Commissie’. Na het verzoek uit 2022 besloten Indonesië en Nederland samen te gaan bekijken ‘hoe het belang van de fossielen van de Homo erectus het beste kan worden gewaarborgd’.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×