Leidenaar Milan Scheffer in actie tijdens het Brunswick Dutch Youth Masters Bowlingtoernooi dat nog tot en met zondag in Leiden wordt gehouden. (Foto: Bruis van Leeuwen)

Groot bowlingtoernooi in Leiden: 'Iedereen mag gratis komen kijken'

Bowling Menken aan de Leidse Kenauweg is deze week het toneel van het Brunswick Dutch Youth Masters Bowlingtoernooi. De beste jeugdbowlers van Europa strijden op de baan om mooie prijzen en voor punten die meetellen voor een Europees regelmatigheidsklassement. “Leiden is een echte bowlingstad aan het worden”, glundert organisator Frank Scheffer. “Door veel enthousiaste sponsors en vrijwilligers kunnen we spelers aantrekken van Malta tot Zweden.”

Het Leidse bowlen zit flink in de lift, weet Scheffer. “Jaren geleden was het bowlen in Leiden al Nederlandse top, maar daarna is het wat weggezakt. Nu is bowlingvereniging Leiden Zuid-West de grootste bowlingvereniging van Nederland en top-3 als het gaat om jeugdspelers.”

Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Frank Scheffer.


Pittig
Het spel is niet zo simpel als het misschien op het eerste gezicht lijkt. “Op een bowlingbaan ligt olie”, legt Scheffer uit. “Een speler moet die olie analyseren om te bepalen met wat voor worp hij of zij een strike kan gooien. Met elke bal die eroverheen rolt, verandert het oliespoor een beetje. Je bent dus constant aan het aanpassen hoe hard je gooit en met wat voor boogje. Technisch is het best pittig.”

Het Dutch Youth Masters-toernooi maakt deel uit van het European Bowling Youth Tournament. “Er zijn een stuk of negen van die toernooien in Europa”, legt Scheffer uit. “Op elk toernooi zijn punten te verdienen en de eindstand bepaalt welke spelers mogen strijden in de Europese finales.”

Voorsprong
De jongeren strijden in de categorieën onder 14, onder 16, onder 19 en onder 25 jaar. “Pubers zijn volop in ontwikkeling, zowel qua kracht als qua technische motoriek. Daarom is het wel zo eerlijk om de verschillende leeftijdscategorieën gescheiden te houden.” Mannen en vrouwen doen mee in dezelfde competitie, hoewel mannen bij bowlen fysiek in het voordeel zijn. “Daarom geven we vrouwen een voorsprong. Er zijn niet zoveel bowlende vrouwen, dus het is voor de deelnemers en voor de organisatie wel zo leuk als er één grote competitie voor iedereen is.”

Wie wil, is het weekend van 13 tot 15 september van harte welkom om langs te komen bij Bowling Menken om te komen kijken. “Je mag gratis komen kijken, er is genoeg te zien. Vrijdag bowlen we tot 22.30 uur en zaterdag tot 23.00 uur. Zondag om 12.30 uur beginnen de finales, tot 19.30 uur.”

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×