Het Leidse Volkshuis moet een nieuwe invulling krijgen nu BplusC het pand verlaat. (Foto: Chris de Waard)

PvdA en SVL: 'Voorkom leegstand Volkshuis'

Het Volkshuis moet een sociaalmaatschappelijke bestemming houden. Die oproep deden de PvdA en Studenten voor Leiden (SVL) voor de zomervakantie aan het Leidse college, toen duidelijk was geworden dat de huidige gebruiker, BplusC, de huur heeft opgezegd en het pand dus gaat verlaten. Snelheid is daarbij bovendien geboden, want er moet worden voorkomen dat het gebouw leeg komt te staan, aldus de twee partijen die begin juli ruime steun voor hun voorstel kregen in de Leidse gemeenteraad.

Er is vanuit de stad veel belangstelling voor het enorme gebouw en veel instellingen en makers uit de cultuursector willen graag meedenken over de toekomstige invulling van het gebouw. Grootste probleem daarbij is de marktconforme huur die de gemeente voor de vierkante meters in het gebouw aan de Apothekersdijk vraagt. Die is voor de meeste gezelschappen niet op te brengen. Er wordt gehoopt dat een combinatie met horeca ervoor kan zorgen dat de huurprijzen omlaag kunnen.

Fractievoorzitter Marc Newsome van de PvdA Leiden heeft deze week een aantal vragen gesteld aan cultuurwethouder Yvonne van Delft. Omdat hij signalen uit de stad krijgt van geïnteresseerde partijen die nog niets gehoord hebben, wil hij weten met wie er nu wordt gesproken over de (tijdelijke) invulling van het Volkshuis. Momenteel lijkt het erop dat de gemeente vooral alle informatie over het gebouw en de mogelijkheden ervan bij de verschillende afdelingen heeft neergelegd, zodat ze inhoudelijk kunnen reageren op vragen van potentiële huurders.

Denkkracht
“Het college lijkt met deze route een sectorale aanpak te kiezen”, constateert Newsome die er juist voor pleit om verschillende sectoren een plek te geven in het pand om zo ook de samenwerking te bevorderen tussen verschillende disciplines. Hij roept Van Delft dan ook op alle informatie breed met de stad te delen. Bijvoorbeeld met een publicatie in de stadskrant. “Zo kunnen we het maatschappelijk initiatief aanwakkeren en de denkkracht van de stad betrekken.”

Leegstand
In de motie van PvdA en SVL wordt het college opgeroepen om scenario’s uit te werken voor de verhuur van ruimtes in het Volkshuis en de raad hierover eind van het jaar te informeren.  Doel is het mogelijk maken van tijdelijk gebruik van het gebouw vanaf begin 2025. Zo moet leegstand worden voorkomen, terwijl de gemeente verder werkt aan plannen voor langere of permanente verhuur. Newsome: “Vanuit die gedachte zou het tijdelijk gebruik van het gebouw nu wat meer urgentie moeten krijgen.”

Verkoop
Een laatste breed gedeelde hartenkreet van de politiek is om alles op alles te blijven zetten om een goede invulling voor het gebouw te vinden. Pas als dat echt niet lukt zou naar verkoop gekeken moeten worden en niet voordat de gemeenteraad daar eerst nog iets van kan vinden. Verkoop staat ook bij wethouder Van Delft bepaald niet bovenaan haar lijstje, maar het is wel een uiterste optie. “We kunnen zo’n pand ook niet leeg laten staan”, zei ze eerder al eens tegen Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×