(Foto's: Chris de Waard)

Landelijke opening Nationale Orgeldag in Hooglandse Kerk

Vanmorgen is in de Hooglandse Kerk de Nationale Orgeldag geopend. Zoals de naam al doet vermoeden klinken deze zaterdag niet alleen de orgels in Leidse kerken, maar in die door heel Nederland. De dag wordt voor alweer de 23e keer in successie gehouden.

Tussen openingswoorden van predikant Magreet Klokke van de Leidse Binnenstadsgemeente, wethouder Julius Terpstra, Wim van der Ros van de Werkgroep Nationale Orgeldag van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland klonk orgelmuziek door de kerk. Willeke Smits bespeelde het De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het kleine kabinetorgel.

In de Hooglandse Kerk zijn de hele middag activiteiten, waaronder een presentatie door een orgelmaker, twee orgelconcerten en de bouw van een klein pijporgeltje, het ‘Doe-orgel’, door de jeugd. De dag wordt om 16.00 uur in de Hooglandse Kerk afgesloten door een concert van Willeke Smits die dan het Father Willis-orgel en het Doe-orgel bespeelt.

In het centrum van Leiden kan iedereen de hele middag alle kerken bezoeken en de orgels beluisteren. Daarvoor is een orgelwandeling lang een aantal binnenstadskerken samengesteld, waar de betreffende organisten een toelichting geven op hun orgel en ook een kort concert verzorgen.

Stadsorganist
Bij de opening werd ook nog een pleidooi gericht aan de gemeente Leiden. “Leiden is een orgelstad, maar er ontbreekt nog wel iets. En daarvoor heeft u de sleutels in handen”, kreeg wethouder Terpstra te horen. “Leiden heeft namelijk nog geen stadsorganist, terwijl hij of zij de Leidse orgels nog veel meer zou kunnen promoten. Terpstra beloofde de boodschap door te geven aan zijn collega Yvonne van Delft die over cultuur gaat.

De deelnemende kerken in Leiden zijn de Waalse Kerk, de Marekerk, de Lokhorstkerk, de Hartebrugkerk en bovengenoemde afsluiting een slotbespeling in de Hooglandse Kerk. De wandeling wordt georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland en wordt ondersteund door Stichting De Orgelvriend, de Koninklijke Vereniging Organisten en Kerkmusici (KVOK) en Orgelnieuws. Het volledige programma is te vinden in het programmaboekje dat ook digitaal beschikbaar is.

Advertentie

Cultuur Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×