De 17-jarige Teun Honsbeek nomineerde de Ginkgo Biloba voor de verkiezing Boom van het Jaar. (Foto: Arjen Kennis)

Leidse Ginkgo gaat hard in nationale boomverkiezing

De Leidse Ginkgo biloba die in de Hortus botanicus staat, doet het goed in de Boom van het Jaarverkiezing die eerder deze week van start ging. De Japanse Notenboom uit 1785 heeft in de verkiezing nummer 13 gekregen, maar dat brengt vooralsnog geen ongeluk. De Ginkgo is de Zuid-Hollandse inzending en staat nu met 592 stemmen op plek twee van het groene klassement. De nummer 1 is nu nog een Rode Beuk uit het Drentse Smilde. Die heeft nu 611 stemmen.

De 17-jarige Teun Honsbeek uit Leiden nomineerde de boom een tijdje geleden en tot zijn vreugde werd die nominatie overgenomen door organisator SBNL Natuurfonds die de verkiezing voor het zevende jaar op rij houdt. “We hebben een heel promotieteam waarmee we de komende weken mensen gaan oproepen om op de Leidse Ginkgo te stemmen”, vertelt Teun in de uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad.

Team Ginkgo
“M’n vrienden worden nu al gek van ‘Team Ginkgo’, zoals we ons noemen. En op school en op werk ook. Teun werkt bij de Brasserie Groep en alle medewerkers van de verschillende restaurants moeten er al aan geloven. “We hebben de oproep in alle appgroepen gedeeld.” die oproep luidt: “Help jij de allermooiste boom van Leiden aan de titel ‘Boom van het jaar’ door NU te stemmen?!”

Dinosauriërs
Teun heeft zijn feiten goed op orde: “Deze Japanse notenboom is een levend fossiel in de moderne tijd. Vanwege haar afstammelingen in de tijd van de dinosauriërs. De inmiddels 22 meter hoge boom is geplant in 1785 en geeft met haar goud-geelgelkleurde bladeren de herfst een betoverende uitstraling. De Gingko is het middelpunt van de Hortus botanicus in Leiden, wat op zijn beurt het groene hart van Zuid-Holland is.”

Gratis
Andere leden van Team Ginkgo zijn bioloog en Gingkgo-expert Rinny Kooi van de Universiteit Leiden en bomenspecialist Ton Cornelisse. Die laatste is tevens opa van Teun. “Met een streefdoel van 50.000 stemmen willen wij de wedstrijd winnen, de andere bomen verslaan en uiteindelijk deelnemen aan de Europese verkiezingen. Wij kunnen dit echter niet alleen , wij hebben u nodig, uw stem. Steun Zuid-Holland, Hortus Botanicus Leiden en help ons naar de eerste plaats! Stemmen is gratis en kost nog geen minuut, oftewel, waar wacht je nog op?
Ga naar www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom en stem op boom nr. 13.

Teun Honsbeek vertelt in de uitzending van Nieuws071 bij Sleutelstad alles over de Ginkgo aan presentator Chris de Waard.

Nieuws071 is het dagelijkse actualiteitenprogramma van Sleutelstad. Het wordt van maandag tot en met vrijdag live uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur vanuit de studio aan de Middelstegracht in Leiden. Het programma is dan te horen en zien via www.sleutelstad.tv, maar ook te beluisteren via de playknop op deze website of een van de vele radio-app’s voor de mobiele telefoon. Het programma is na afloop terug te luisteren via www.sleutelstad.nl/uitzending-gemist.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×