Op het dak van de Lorentzschool in de ProfBurgwijk komen meer dan tweehonderd zonnepanelen. (Foto: Louis Smit)

Lorentzschool wordt zonnecentrale

Nog dit najaar worden op het dak van de Lorentzschool in de ProfBurgwijk 208 zonnepanelen  gelegd. De opgewekte stroom wordt verkocht aan energieleverancier OM/nieuwe energie en de opbrengst komt ten goede aan de vijftig Leidenaren die door de aanschaf van certificaten gezamenlijk eigenaar zijn geworden van de panelen op het dak van de school.

Dit meldt burgerinitiatief Zon op Leiden, dat zich ten doel stelt zonnepanelen op grote Leidse daken aan te brengen onder het motto ‘liever lokaal opgewekt dan van ver gehaald’. Ook wil het de opwekking van energie niet overlaten aan een paar grote bedrijven maar Leidse inwoners zelf eigenaar laten zijn van zonnecentrales.

De Lorentzschool is het derde project van Zon op Leiden. Het burgerinitiatief legde eerder al 512 zonnepanelen op sporthal Houtkwartier en 194 zonnepanelen op De Arcade in Roomburg. “En dat is pas het begin: de komende jaren gaan we voor één à twee zonnedaken per jaar. Daarvoor hebben we een green deal met de gemeente Leiden afgesloten”, aldus Zon op Leiden.

“De deelnemers aan de zonnepanelen op de Lorentzschool zijn bewoners uit een groot deel van Leiden. We hebben niet op een rij hoeveel er precies uit de Profburgwijk komen. We werken met een zogeheten postcoderoos, in dit geval konden mensen uit 2311-2317 meedoen”, zegt secretaris Jaap Stokking van Zon op Leiden. “Het schoolbestuur heeft nog overwogen om zelf certificaten aan te schaffen en dus te delen in toekomstige baten, maar daar is het niet van gekomen, mogelijk gebeurt dat in de toekomst alsnog.”

Subsidie
De Lorentzschool profiteert volgens hem wel op andere manieren: “Er is een educatief en imago-aspect en de dakbedekking is beter beschermd tegen weersinvloeden. Ook kan de school een subsidie van vijfduizend euro aanvragen van de provincie voor dakeigenaren die hun dak beschikbaar stellen aan een energiecoöperatie.”

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×