Theo van Kooperen stond model voor de tolerante Boisot. (Foto's: Chris de Waard)

Bijzonder inclusieve fototentoonstelling: 'Iconen van Leidens Ontzet'

In de Stadsfoyer van het Leidse stadhuis is maandag de expositie ‘Iconen van Leidens Ontzet’ geopend door Peter van der Velden. Het was zijn laatste officiële handeling als waarnemend burgemeester van Leiden. Dinsdagavond nam hij afscheid tijdens een bijzondere raadsvergadering. “Chapeau, dit is een waardevolle aanvulling op het komende feest”, vond Van der Velden in zijn openingswoord van de fototentoonstelling.

De expositie die gemaakt is door Expo Foto Leiden bestaat uit twaalf foto’s van de iconen van Leidens ontzet. Elke foto heeft een twist naar het hedendaagse en overbrugt daarmee 450 jaar. ‘Iconen van Leidens ontzet’ is tot 17 oktober te zien in de foyer van het Stadhuis in Leiden.

Sasja Dirkse leidde de drukbezochte opening namens Expo Foto Leiden in. Ze blikte terug op de totstandkoming. “Anderhalf jaar geleden ontstond in een gesprek bij Hoppezak het idee om Leiden kennis te laten maken met de hoofdpersonen van 450 jaar geleden.” Dat idee is uitgewerkt door de fotogroep Expo Foto Leiden (EFL) waar zij lid van is. Ook benadrukte zij de geweldige samenwerking die er was tussen de fotografen, de firma Hoppezak, vrijwilligers van de 3 October Vereeniging en het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

Chris de Waard woonde de opening bij en sprak daar met de vertrekkende burgemeester, zijn echtgenote Ina, Thea van Kooperen die model stond voor Louis de Boisot en met de fotograaf van dat werk Robert Kloosterman.

De twaalf hoofdpersonen die de fotografen van EFL hebben geportretteerd met modellen van nu zijn Cornelis Joppensz, Louis de Boisot, Johan Fruytiers, Francisco de Valdez, Magdalena Moons, Pieter van der Werf, Willem de Zwijger , Leeuwtje, Jan van Duyvenvoorden, Jan van Hout, Janus Dousa, de Spanjaarden en de Watergeuzen.
Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×