Een groep activisten heeft in de hal van het stadhuis een serenade gebracht aan de nieuwe burgemeester. (Foto: Extinction Rebellion Leiden)

Extinction Rebellion voert actie bij beëdiging nieuwe burgemeester Leiden

Extinction Rebellion Leiden (XR Leiden) heeft donderdagavond bij de beëdiging van de nieuwe burgemeester van Leiden, Peter Heijkoop, aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis en de rol van de gemeente Leiden hierin. Een groep activisten heeft in de hal van het stadhuis een serenade gebracht aan de nieuwe burgemeester en flyers uitgedeeld over de klimaatnoodtoestand.

Na ongeveer 45 minuten verplaatste de groep zich van de hal van het stadhuis naar de trap aan de Breestraat. Daar hebben de activisten tot ’s avonds laat liedjes gespeeld en gezongen, flyers uitgedeeld en gesprekken gevoerd met raadsleden.

Deze actie is onderdeel van een campagne van XR Leiden waarin de klimaatnoodtoestand in de gemeente Leiden centraal staat. Op 6 juli 2023 heeft de gemeente zelf de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, maar sindsdien is er te weinig gebeurd om deze noodtoestand op te lossen, vindt XR Leiden. De actiegroep roept de gemeente met deze campagne op om de klimaatnoodtoestand serieus te nemen.

XR Leiden heeft vier eisen. “Ten eerste: de gemeente moet versnellen met verduurzamen, we eisen een klimaatneutrale stad nog voor 2030. Ten tweede is het afgelopen jaar het aantal huishoudens in Leiden, die kampen met energiearmoede, gestegen tot 3.454. Dit is onacceptabel. Wij eisen een stad zonder energiearmoede in 2026”, aldus XR Leiden.

Ten derde eist XR Leiden een verbod op reclame voor producten die het klimaat schaden, zoals vliegvakanties, fast fashion en vlees. “Dat is essentieel voor het bewerkstelligen van een duurzame transitie. En ten vierde: de gemeente moet de banden met fossiele bedrijven verbreken. Wij eisen een stad zonder banden met de fossiele industrie.”

XR Leiden vindt het onbegrijpelijk dat in juli vorig jaar de klimaatnoodtoestand werd uitgeroepen door de gemeente Leiden, maar dat er sindsdien nog weinig is gebeurd. “Hierover zijn we treurig en kwaad. We zien in de praktijk maar heel weinig vooruitgang met de huidige ‘ambitieuze’ beleidsprogramma’s. En uiteindelijk als we kijken op Parlaeus, zien we dat in alle stukken die het college in een heel jaar heeft behandeld, er maar één keer gerefereerd wordt aan de klimaatnoodtoestand”, aldus XR Leiden.

“Dus is onze vraag aan jullie allen, leden van deze commissie: wanneer komen jullie echt in actie, wanneer gaan jullie eindelijk actief opstaan voor het klimaat?” Aldus de actievoerders.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×