Museum De Lakenhal opent zaterdag 21 september de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’, een expositie die laat zien dat nergens anders in ons land gebeurtenissen uit de ontstaansgeschiedenis van Nederland al zo lang en zo uitbundig worden gevierd als in Leiden.
Al sinds het Leids Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, zoals harnassen, zwaarden, helmen en speren, wordt in de tentoonstelling getoond hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. In de expositie wandelen bezoekers door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis en ontdekken ze welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt. Van militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers, gevolgd door studentmaskerades, tot de taptoe vandaag de dag.
Democratiseringsproces
Optochten zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit, zegt Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal. “Wanneer de maatschappij verandert, veranderen optochten mee. Waar eerst alleen de stedelijke en universitaire elite in de Leidse optochten meeliep, mochten in de loop der tijd steeds meer burgers meedoen. Je kunt het zien als een democratiseringsproces. Geleidelijk verdwenen ook de historische thema’s naar de achtergrond en werden eigentijdse of ludieke optochtonderwerpen gekozen, zoals ‘Kassie kijken’, ‘Water en vuur’ en ‘Leidse streken’. Daarmee vormen optochten een spiegel van de samenleving.”
Haring en wittebrood
Een bijzonder object dat in de expositie wordt getoond is het schilderij ‘Het Ontzet van Leiden’ van de Belgische schilder Antonis van Bedaff. De voorstelling laat zien hoe aan de uitgelaten en uitgehongerde bevolking haring en wittebrood wordt uitgedeeld. Interessant is dat het schilderij lange tijd werd beschouwd als een weergave van de ontvangst van Willem van Oranje in Leiden. Dit klopt echter niet volgens Zijlmans.”In de voorstelling wappert een vaandel met het wapen van Zeeland. De zogenaamde held die wordt getoond is niet Willem van Oranje, maar Lodewijk de Boisot, admiraal van de Zeeuwse watergeuzen, die Leiden op 3 oktober 1574 heeft bevrijd van de Spanjaarden.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907