Schilderij van Antonis van Bedaff - tentoonstelling 450 jaar optochten
Het Ontzet van Leiden, van de Belgische schilder Antonis van Bedaff. (Foto: PR)

Museum De Lakenhal toont 450 jaar Leidse optochtentraditie

Museum De Lakenhal opent zaterdag 21 september de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’, een expositie die laat zien dat nergens anders in ons land gebeurtenissen uit de ontstaansgeschiedenis van Nederland al zo lang en zo uitbundig worden gevierd als in Leiden.

Al sinds het Leids Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, zoals harnassen, zwaarden, helmen en speren, wordt in de tentoonstelling getoond hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. In de expositie wandelen bezoekers door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis en ontdekken ze welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt. Van militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers, gevolgd door studentmaskerades, tot de taptoe vandaag de dag.

Democratiseringsproces
Optochten zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit, zegt Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal. “Wanneer de maatschappij verandert, veranderen optochten mee. Waar eerst alleen de stedelijke en universitaire elite in de Leidse optochten meeliep, mochten in de loop der tijd steeds meer burgers meedoen. Je kunt het zien als een democratiseringsproces. Geleidelijk verdwenen ook de historische thema’s naar de achtergrond en werden eigentijdse of ludieke optochtonderwerpen gekozen, zoals ‘Kassie kijken’, ‘Water en vuur’ en ‘Leidse streken’. Daarmee vormen optochten een spiegel van de samenleving.”

Haring en wittebrood
Een bijzonder object dat in de expositie wordt getoond is het schilderij ‘Het Ontzet van Leiden’ van de Belgische schilder Antonis van Bedaff. De voorstelling laat zien hoe aan de uitgelaten en uitgehongerde bevolking haring en wittebrood wordt uitgedeeld. Interessant is dat het schilderij lange tijd werd beschouwd als een weergave van de ontvangst van Willem van Oranje in Leiden. Dit klopt echter niet volgens Zijlmans.”In de voorstelling wappert een vaandel met het wapen van Zeeland. De zogenaamde held die wordt getoond is niet Willem van Oranje, maar Lodewijk de Boisot, admiraal van de Zeeuwse watergeuzen, die Leiden op 3 oktober 1574 heeft bevrijd van de Spanjaarden.”

Activiteitenprogramma
Rondom de tentoonstelling organiseert Museum De Lakenhal een uitgebreid activiteitenprogramma. In een audiotour vertellen verschillende deelnemers, organisatoren en toeschouwers over hun herinneringen aan en ervaringen met de optochten in de stad. Tevens zijn er gratis rondleidingen op de zondagen en vinden er speciale edities plaats van ‘College op Zondag’ en ‘Lakenhal Laat’.
De tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten is nog te zien tot en met 2 maart 2025. Meer informatie en het volledige activiteitenprogramma is te vinden op: lakenhal.nl/optochten.
  • Museum De Lakenhal - Poster 450 jaar optochten
    Museum De Lakenhal - Poster 450 jaar optochten
  • Gedeelte van schilderij
    Gedeelte van schilderij 'De overgave van Weinsberg', van Jan Cornelisz van 't Woudt, waarop Magdalena Moons en Francisco de Valdez zijn afgebeeld
  • Het Ontzet van Leiden, van de Belgische schilder Antonis van Bedaff.
    Het Ontzet van Leiden, van de Belgische schilder Antonis van Bedaff.

 

 

Advertentie

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×