Opgraving Field School Archeolgie Nederland Valkenburg. (Foto: Marten Jesse Pot)

Leiden verwelkomt grootste congres ooit: EAA in 2027

De 33e Annual Meeting van de European Association of Archaeologists (EAA) vindt in 2027 plaats in Leiden. Na een intensieve en uitgebreide bidprocedure heeft het bestuur van de EAA het bod van Leiden geaccepteerd. Het gaat om het grootste congres ooit dat in Leiden wordt gehouden.

Het bestuur prees de uitstekende faciliteiten en het levendige archeologische landschap van de stad en sprak vol vertrouwen over Leidens vermogen om het evenement op de hoogste standaard te organiseren.

Martijn Bulthuis, directeur van Leiden&Partners: “We zijn enorm trots dat we zo’n belangrijk evenement in Leiden mogen verwelkomen. Dit weerspiegelt niet alleen de diepe banden van de stad met archeologie, maar ook de kracht van onze samenwerkingen met academische en culturele instellingen. Het hosten van dit evenement draagt bij aan de positionering van Leiden als City of Science. Een positionering die enerzijds de welvaart en het welzijn van onze lokale gemeenschap versterkt en tegelijkertijd het bredere internationale academische netwerk ten goede komt. Dit evenement brengt vooraanstaande archeologen en onderzoekers uit heel Europa en daarbuiten samen, en draagt bij aan Leidens reputatie als centrum voor archeologisch onderzoek en onderwijs.”

Decaan van de Faculteit Archeologie aan de Universiteit Leiden, Jan Kolen, is ook enthousiast: “De 33e jaarlijkse bijeenkomst van de EAA is een spannende kans om het wereldklasse onderzoek dat in Leiden wordt uitgevoerd te tonen. Onze faculteit, samen met de bredere archeologische gemeenschap in Nederland, kijkt ernaar uit om de banden met internationale wetenschappers verder te versterken en nog meer bij te dragen aan de belangrijke debatten die de toekomst van archeologie vormgeven. We kijken ernaar uit om collega’s van over de hele wereld in onze prachtige stad te verwelkomen.”

Samenwerking
Het succesvolle bid was het resultaat van een sterke samenwerking tussen verschillende lokale instellingen en de gemeente Katwijk. Daaronder de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, vertegenwoordigd door decaan Jan Kolen, de Nationale Onderzoeksschool voor Archeologie ARCHON, vertegenwoordigd door Philip Verhagen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), vertegenwoordigd door Jos Bazelmans, Erfgoed Leiden, vertegenwoordigd door Arthur Barendsen, en het Leiden Convention Bureau, vertegenwoordigd door Martijn Bulthuis.

Economische impact
Het EAA Congres in Leiden met meer dan 3.000 zakelijke bezoekers geneert naar verwachting een totale economische impact van ruim 2,28 miljoen euro, gebaseerd op een gemiddelde besteding van 760 euro per bezoeker tijdens hun verblijf in Nederland. Dit omvat uitgaven aan accommodatie, maaltijden, transport en andere diensten. Bovendien stimuleert zeventig procent van deze uitgaven direct de lokale economie, wat een impuls geeft aan de horeca, hotels en andere lokale bedrijven in de stad.

Advertentie

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×