(Foto en video: Jan Frensen)

Negen Stolpersteine geplaatst in Oegstgeest

In Oegstgeest zijn maandag voor vier huizen struikelstenen geplaatst. De stenen, die ingemetseld zijn voor de woningen van in totaal negen Oegstgeestenaren die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter vermoord zijn, werden geplaatst op initiatief van de Stichting Herdenken en Vieren, in samenwerking met de Historische Vereniging Oegstgeest en de gemeente.

Het plaatsen van de stenen werd voorafgegaan door een ceremonie in het gemeentehuis van Oegstgeest. Daar werden door meerdere sprekers de verhalen van de omgebrachte inwoners verteld. Na afloop van de algemene ceremonie werden achtereenvolgens de vier woningen bezocht, waar ook een individuele plechtigheid plaatsvond.

Auschwitz
Zes van de negen stenen die maandag geplaatst zijn, waren voor leden van de familie Pinto. Dit Joodse gezin woonde aan de Regentesselaan 42 en ze werden allen door de bezetter in  concentratiekamp Auschwitz omgebracht.

In de overige drie huizen, gelegen aan de Koninginnelaan 12, de Prinsenlaan 3 en de Emmalaan 32, woonden verzetsstrijders. Hans Fles voerde in groepsverband sabotageacties uit tegen de Duitsers en werd verraden. Theo Talboo was onderdeel van een organisatie voor ondergedoken joden. Ook werden er sabotageacties uitgevoerd, en later werden niet-joodse onderduikers geholpen. Arie Bijl was wetenschapper. Ook hij bood onderdak aan de Joodse medemens.

Tientallen
In totaal werden tientallen inwoners van Oegstgeest vermoord door de Duitse bezetter om wie ze waren, of om wat ze deden. In 2023 werden de eerste negen Struikelstenen, of Stolpersteine zoals ze ook bekend staan, in Oegstgeest geplaatst. Daar komen er de komende jaren nog veel meer bij. Dat vergt nog wel het nodige onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door de Historische Vereniging. De plaatsing van zes Stolpersteine is momenteel in voorbereiding.

Het is mogelijk om een Stolpersteine te adopteren of er een te sponsoren. Hiervoor kan contact opgenomen worden met het comité Herdenken en Vieren.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×