Josine Heijnen en Ankie Stoutjesdijk over nieuwe Koraalzangbundel
Josine Heijnen en Ankie Stoutjesdijk over de nieuwe Koraalzangbundel Leidens Ontzet. (Foto: Gerry van Bakel)

Nieuwe editie Koraalzangbundel voor 450 jaar Leidens Ontzet

Dé jaarlijkse feestdag van Leiden komt er weer aan. De herdenking van Leidens Ontzet in 1574. Een van de meest traditionele onderdelen is de Koraalzang op de vroege ochtend van 3 oktober in het Van der Werfpark. De 3 October Vereeniging vond het tijd dat de bundel een nieuw jasje en deels een nieuwe inhoud kreeg.

Woensdag 25 september ligt dat nieuw vormgegeven liedboek in grote stapels in de Hooglandse Kerk. Om 19.30 uur begint daar de openbare repetitie voor de Koraalzang. Sinds jaar en dag onder leiding van dirigent Wim de Ru. Josine Heijnen van de 3 October Vereeniging moet bekennen dat niemand precies weet wanneer De Ru begon als dirigent. “We zijn met een aantal mensen door die zangbundel gegaan en hebben er wat liederen uitgehaald. Dat vond Wim ook goed, want die zongen we toch al nooit.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Josine Heijnen van de 3 October Vereeniging en ontwerper Ankie Stoutjesdijk over de nieuwe Koraalzangbundel.

Ook kwamen er wat nieuwe gezangen bij. Eigentijdse liedjes, die zijn overgewaaid van de Minikoraal bijvoorbeeld. “Maar ook wat liederen uit het Geuzenliedboek uit de zestiende eeuw”, zegt Heijnen. “Je kunt natuurlijk ook meezingen met behulp van de 3 October-app, maar het nieuwe boek is ook erg mooi. En zelf vind ik zo’n boek ook fijn, ik zit al de hele dag op mijn telefoon.”

De Leidse kunstenaar en ontwerper Ankie Stoutjesdijk mocht het liedboek van een nieuw uiterlijk voorzien. “Eerlijk gezegd kende ik de meeste liedjes uit de Koraalzang niet, dus ik ga woensdag meezingen en veel leren. Ik heb het formaat hetzelfde gehouden. Hij past nog precies in je jaszak, net als voorheen. Voor de omslag hebben we papier gebruikt dat er vergeeld uitziet, maar dat wel een spatje regen kan verdragen. En het binnenwerk is heel tactiel gemaakt. Ongestreken papier, niet helemaal wit en genoeg ruimte voor de tekst onder de bladmuziek zodat die ook goed leesbaar is.”

Te koop
De nieuwe zangbundel met Koraalliederen is te koop bij het servicepunt van de 3 October Vereeniging aan de Pieterskerkgracht 20a en bij de kramen van de 3 October Vereeniging die de komende week bij alle evenementen staan. En natuurlijk woensdagavond bij de repetitie in de Hooglandse Kerk.

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×