Aan het begin van de manifestatie Samen Vrede Nu werd een kaars aangestoken midden op het Stadhuisplein. (Foto's: Gerry van Bakel)

Samen Vrede Nu: De Bakkerij wil woongemeenschap opzetten voor nieuwkomers

‘Samen Vrede Nu’ was het motto van de landelijke vredesweek. Afgelopen zaterdag organiseerde Diaconaal Centrum De Bakkerij onder die noemer een manifestatie op het Stadhuisplein. Met voordrachten, toespraken en gezang. De Bakkerij wil dat motto handen en voeten geven met een woongroep voor nieuwkomers in hun pand aan de Oude Rijn.

Het diaconaal centrum heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug. Op 14 juli 2023 werd een van de medewerkers van De Bakkerij doodgestoken. Zo snel mogelijk zette het centrum daarna de deuren weer open. Predikant Judith van den Berg-Meelis blijft niet steken in negativiteit maar wil juist het goede naar voren halen en blijven ondersteunen. “We proberen daadwerkelijk de andere wang toe te keren.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met predikante Judith van den Berg-Meelis over het in praktijk brengen van het Vredesweekmotto Samen Vrede Nu.

“Vrede en gerechtigheid moeten geen loze woorden zijn. Wat wij zelf hebben meegemaakt vorig jaar maakt duidelijk dat niemand in het leven ontkomt aan pijn en verdriet. Dat dingen je kunnen overkomen waar je nooit aan hebt gedacht. Maar we hebben ook ervaren dat mensen meeleven met ons. En nu we willen ook proberen iets heel verdrietigs om te zetten in iets moois.”

Sociaal
“We willen daarom boven De Bakkerij een woongemeenschap creëren waar ook nieuwkomers welkom zijn. Degene die onze medewerker heeft gedood was ook een nieuwkomer in Leiden, maar wij willen hem niet verder stigmatiseren. We willen als kerk, als christenen, als mensen met een sociaal hart nieuwkomers niet isoleren.”

Het woonplan zit nog in de initiatieffase. De Bakkerij is in overleg met de gemeente hierover. Want er moet ook geld in worden geïnvesteerd. “Wij denken dat de gemeente Leiden hier ook belang bij heeft”, zegt Van den Berg, “want de gemeente staat voor een grote opgave als het om huisvesting gaat.”

  • Een zangkoor uit Oekraïne bracht enkele liederen ten gehore.
    Een zangkoor uit Oekraïne bracht enkele liederen ten gehore.
Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×