Jan Willem Proper en Anton Dalhuijsen. (Foto: Sleutelstad)

Dikke Banden Race bij Leidens Ontzet: 'Ik ben al uitgeput voor drie oktober aanbreekt'

Jeugdige wielrenners in de dop kunnen hun fietscapaciteit aan de wereld tonen bij de Leidse Dikke Banden Race. Zondag 29 september rijden kinderen tussen de drie en twaalf jaar rondjes om het Garenmarktplein, op jacht naar eeuwige roem. Organisator Anton Dalhuijsen van wielervereniging Swift verheugt zich er nu al op: “Het wordt één groot feest.”

De Dikke Banden Race is een fietswedstrijd, waarbij kinderen deelnemen op hun eigen fiets. Vorig jaar was het voor het eerst onderdeel van de festiviteiten rond Leidens Ontzet. Jan Willem Proper van de 3 October Vereeniging vond het toen een mooi evenement: “Het was een hele positieve verrassing.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jan Willem Proper en Anton Dalhuijsen.

De jonge deelnemers rijden in groepen van maximaal 25 fietsers. “Veiligheid is heel belangrijk”, benadrukt Dalhuijsen. “Iedereen moet dan ook helm op. Dat mag een eigen helm zijn, maar anders hebben wij genoeg helmen om alle hoofden te beschermen.” De handen moeten de hele race aan het stuur blijven. “Juichen moeten ze uitstellen tot de prijsuitreiking op de Garenmarkt”, vertelt Proper. ‘Daar krijgt iedereen een vaantje en de winnaars een prijs.”

Beste wielerploeg
Daarnaast krijgt iedereen een t-shirt met de eigen naam erop. “Deelname is gratis, en dan krijg je dus ook nog een t-shirt”, vertelt Dalhuisen. “Het is handig om je van tevoren online aan te melden via 3october.nl, maar je bent ook van harte welkom om je zondagochtend op de Garenmarkt pas in te schrijven. En ook dan krijg je gewoon een t-shirt.”

De race wordt mogelijk gemaakt door Ready to Race, onderdeel van wielerploeg Visma – Lease a Bike. ‘Dat is misschien wel de beste wielerploeg ter wereld”, vertelt Dalhuijsen. “Richard Plugge is de directeur en dat is een oud-Leidenaar. Hij verzorgt dan ook het startschot.”

Wielerclinic
De kinderen fietsen in vijf verschillende leeftijdscategorieën. “De allerkleinsten gaan op loopfietsjes en rijden een half rondje. Dat was vorig jaar een heel vrolijk gezicht met allemaal blij lachende kinderen”, herinnert Dalhuijsen zich. Voor kinderen van elf tot vijftien jaar is er een alternatief programma. “Visma – Lease a Bike organiseert op de Garenmarkt een wielerclinic, speciaal voor die tieners.”

De jongste categorie begint om 10.00 uur. “Het is belangrijk om er ruim van tevoren te zijn, zodat je de juiste maat t-shirt uit kan zoeken”, zegt Dalhuijsen nog. Het programma is rond half één in de middag afgelopen. “Daarna kan je gewoon op het plein blijven, want dan begint het A-Meezing-festival”, weet Proper. En hij voegt daar zuchtend, maar met een knipoog aan toe: “Ik ben al uitgeput voordat het überhaupt drie oktober is.”

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×