In juni begon langs de Willem de Zwijgerlaan de bouw van 157 appartementen van De Sleutels. Dat zijn er 67 meer dan er stonden. (Foto: Chris de Waard)

Nauwelijks nieuwe corporatiewoningen in onze regio

In de eerste helft van 2024 zijn er in Nederland ruim 8.200 nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen. Onze regio blijft echter ver achter op de landelijke cijfers. En dat terwijl er landelijk juist een stijging ten opzichte van de eerste helft van 2023 te zien is, toen er bijna 6.300 corporatie-nieuwbouwwoningen opgeleverd zijn. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo werd er in Leiden, Leiderdorp, Wassenaar en Zoeterwoude geen enkele nieuwbouwwoning door corporaties opgeleverd. In Oegstgeest waren het er minder dan tien. Alleen Voorschoten springt er uit met dertig procent nieuwe woningen door corporaties.

Leiden
Op gemeenteniveau zijn er enorme verschillen op het gebied van eigenaren van nieuwbouwwoningen. Er zijn enkele gemeenten waarbij honderd procent van de nieuwbouwwoningen van corporaties zijn, waaronder IJsselstein en De Bilt. In absolute aantallen zijn in Amsterdam en Nijmegen de meeste corporatiewoningen gerealiseerd.

Ook zijn er gemeenten waar wel nieuwbouw opgeleverd is, maar corporatiewoningen ontbreken. In Leiden zijn meer dan vijfhonderd nieuwbouwwoningen opgeleverd, maar geen van deze woningen vallen onder de corporatiewoningen. Dat beeld zal de komende jaren wel veranderen. Inmiddels zijn er verschillende bouwprojecten van corporaties van start gegaan, zoals bijvoorbeeld rond de Willem de Zwijgerlaan waar De Sleutels en Ons Doel honderden woningen gaan bouwen.

Transformatie
In totaal zijn er in het eerste halfjaar van 2024 bijna 32.700 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd in Nederland. Daarvan hebben bijna 23.700 nieuwbouwwoningen een andere eigenaar hebben. Dit betekent dat deze woningen ofwel koopwoningen ofwel private huurwoningen zijn. Voor 800 nieuwbouwwoningen is de eigenaar nog onbekend. Corporatiewoningen maakten landelijk in de eerste helft van dit jaar 25 procent uit van de totale nieuwbouw. Dat is een stijging vergeleken met zowel de eerste helft van 2023 (achttien procent) als de tweede helft van 2023 (twintig procent).

Het gaat volgens het CBS om voorlopige cijfers over alleen de nieuwbouw. Naast nieuwbouw ontstaan er ook woningen door bijvoorbeeld splitsing van bestaande woningen en transformaties van kantoren. Daarnaast verdwijnen er woningen, onder andere door sloop en samenvoeging.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Link in Bio Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×