Er is ook een fietsroute langs de 'Sporen van Drie Oktober'. (Foto: Emile van Aelst)

Documentaire 'Sporen van Drie Oktober' vertoond op Garenmarktplein

Nog twee keer is de documentaire ‘Sporen van 3 Oktober’ te zien op het Garenmarktplein. Maar het gelijknamige project is breder dan dat. “Ons project ‘Sporen van Drie Oktober‘ onderzoekt de plekken en overblijfselen uit die tijd. Niet alleen in Leiden, maar ook in de regio”, vertelt Laura Ummels van de Jubileumcommissie van de 3 October Vereeniging.

Sporen van Drie Oktober bestaat naast de documentaire ook uit maandkronieken, een podcast, de audiotour Epic Quest en een boek om alle verhalen te delen. “Want wat is er 450 jaar geleden nou precies gebeurd en wat zien we daar nu nog van terug in Leiden en omstreken?”

Ook in de regio wordt dit jaar 3 October nadrukkelijker meegevierd dan in andere jaren, vertelt ook de Zoeterwoudse burgemeester Fred van Trigt.

Ook na 450 jaar zijn er in en om Leiden nog volop plekken en sporen te zien uit de tijd van beleg en ontzet. Om die verhalen te vertellen is onderzoek gedaan, waarbij de 3 October Vereeniging de handen ineen heeft geslagen met Leiden Kennisstad.

“De producties worden verzorgd door een team van onderzoekers, journalisten en filmmakers. Studenten Geschiedenis en Archeologie proberen bijvoorbeeld nieuwe informatie boven tafel te krijgen en ons bestaande beeld van het beleg verder in te kleuren. Onder andere in het archief bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Documenten uit de tijd van het beleg kunnen ons een beeld geven van wat er zich afspeelde binnen en buiten de stad.”

Lara Ummels van de Jubileumcommissie van de 3 October Vereeniging vertelt over het project ‘Sporen van 3 Oktober’.

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×