De Leeuwkenstraat doet volop mee om de titel rood-witste straat van Leiden. (Foto: Jan Frensen)

Leeuwkenstraat gaat voor titel 'meest roodwitte straat van Leiden'

Leidens Ontzet wordt dit jaar rood-witter dan ooit. De hele stad wordt vanwege 450 jaar 3 October aangekleed in de Leidse kleuren en om dat te stimuleren is er ook een wedstrijdelement ingebouwd. “Leiden wordt versierd, verleid en ontzet”, zegt bestuurslid Guido Marchena van de 3 October Vereeniging.

De hele maand is er al hard gewerkt om van eerder ingezamelde rood-wiite stof kilometers rood-witte slingers te maken. Ook straten doet uitbundig mee, net als studentenhuizen en ook het Leidse stadhuis laat zich niet onbetuigd.

Wedstrijden
Welke straat zich dit bijzondere jaar op Burendag 28 september dé ‘rood-witte straat van Leiden 2024’ mag noemen, welk studentenhuis het mooist is versierd en wie in persoon het meest rood-wit gekleed is bij de Grote optocht op 3 oktober zijn allemaal vragen die binnenkort worden beantwoord en waar iedereen natuurlijk het beste beentje voorzet.

Leeuwtje
In de Leeuwkenstraat doen de bewoners in elk geval hun uiterste best om de titel in de wacht te slepen. Dat mag ook wel, want de naam van hun straat is rechtstreeks verbonden met de geschiedenis van Leidens Ontzet.

Leeuwken of Leeuwtje was een zestienjarige jongen die tijdens het beleg van Leiden bij de troepen hoorde van de Heer van Noordwijk. Hij werk vlak voor het ontzet door de Spanjaarden gevangen genomen, gemarteld en gedood.

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×