(Foto: LIFF)

Leiden International Film Festival staat voor de deur

Tussen 10 en 20 oktober 2024 is het weer tijd voor het Leiden International Film Festival (LIFF) in de stad. Gestart in 2006 en tegenwoordig één van de belangrijkste festivals van Nederland met honderd films van over de hele wereld, van arthouse tot blockbuster en alles daar tussenin.

Het programma is af en dus kan Nick Hortensius, een van de programmasamenstellers van het LIFF, zelf ook gaan genieten van 3 oktober. Het festival is dit jaar eerder, omdat de herfstvakantie later valt. Normaal is het LIFF in de week na deze vakantie maar dan zou het festival pas in november gehouden kunnen worden. Dat vond de organisatie te laat in het jaar.

Hortensius legt uit dat het programmateam een jaar lang bezig is om tot de selectie te komen. Belangrijke stelregel daarbij is dat de film pas uitgekomen mag zijn na de vorige LIFF-editie. De films ontdekken ze door andere festivals te bezoeken, maar ook worden er worden films opgestuurd en opgevraagd door het team.

LIFF past in Nederland in het rijtje met de grote drie het IDFA, het grootste documentairefestival, Het Nederlands Filmfestival, waar ook de gouden kalveren worden uitgereikt en IFFR, Filmfestival in Rotterdam.

Nick Hortensius vertelt in Cultuur071 over het LIFF.

Verwacht in Leiden niet meteen de rooie lopers, filmsterren en Hollywood-artiesten die neerstrijken in de stad, maar wel kan je tijdens het festival de films zien die bij alle grote festivals in de prijzen zijn gevallen. Op de vraag of Leiden een filmstad is zegt Hortensius dat dat zeker het geval. “Met de komst van de nieuwe bioscoopzalen in De Geus en het nieuwe Kijkhuis al helemaal. De ambitie is om nog verder te groeien en daarbij versterken Bioscopen Leiden en het LIFF elkaar.”

Tenslotte nog de vraag hoe je als bezoeker een keuze kan maken in het grote aanbod van het festival. Hortensius: “Door allerlei categorieën en programma-onderdelen te maken. Hierdoor kan je als bezoeker je eigen route maken door het festival, maar wacht niet te lang, want zoals elk jaar gaat de kaartverkoop snel.”

Er zijn ook elk jaar specials en volgende week horen we hier nog veel meer over. Hortensius geeft alvast één tip: de combinatie Sportcity en de film Speed, waar je tijdens het kijken van de film een snelheid moet aanhouden op je spinningfiets.

Het LIFF vindt dit jaar plaats tussen 10 en 20 oktober in de verschillende bioscoopzalen van Leiden en op aantal bijzondere plekken. Kaartjes zijn via liff.nl te reserveren.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×