Casper Chaudron bij de Hutspotmaaltijd in 2023.

Casper Chaudron maakte Hutspodcast: 'Ik leg uit hoe het wèl is gegaan'

Wie zich deze dagen afvraagt waarom Leiden eigenlijk elk jaar drie oktober viert, kan terecht bij de Hutspodcast. Journalist Casper Chaudron legt daarin in drie afleveringen uit hoe Leiden bevrijd werd door de Geuzen en welke onderdelen van het feest je niet mag missen. “Je gaat de omgeving anders beleven.”

Het idee voor de podcast ontwikkelde zich in Chaudrons studententijd. “Ik ben geboren en opgegroeid in Leiden. Toen ik in het studentenleven terechtkwam, kwam ik erachter dat veel studenten geen idee hebben wat Leidens Ontzet eigenlijk is. Sommigen dachten bij drie oktober alleen maar aan oliebollen. Toen dacht ik: daar moet ik wat aan doen.”

Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Casper Chaudron.

Chaudron greep zijn kans toen hij zijn studie journalistiek af moest ronden. “De podcast over Leidens Ontzet werd mijn afstudeerproject. Chris de Waard bedacht dat ‘Hutspodcast’ een leuke naam zou zijn.” De rest is geschiedenis.

De podcast vertelt het verhaal van het beleg en ontzet van Leiden in 1574. “Een aantal verhalen die we elkaar elk jaar vertellen, blijken niet helemaal zo gegaan te zijn. In de podcast leg ik uit hoe het dan wèl is gegaan.”

Daarnaast geeft de podcast tips voor wat je kunt doen op het feest. “Studenten gaan vaak naar het polsstokspringen in het Van der Werffpark, terwijl veel hardcore Leidenaren naar het Reveille gaan. Het zou leuk zijn als die groepen een beetje gaan mengen.”

Een leuk resultaat van de podcast is dat luisteraars meer weten over hun omgeving. “Eén van de luisteraars fietst dagelijks over Vlietbrug. Nu die meer weet over wat er gebeurd is op die plek, is de beleving van het fietsen ook veranderd.”

De Hutspodcast is te vinden op alle podcastapps.

Advertentie

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×