Ook de gemeente moet aan de nieuwe regels voldoen. (Foto: Buro JP)

Emissieloze zone stap dichterbij: kabinet trekt bezwaren in

Het kabinet trekt zijn bezwaren tegen emissievrije zones in binnensteden in, meldt de NOS. Hierdoor is een uitstootvrije binnenstad voor bedrijfsvoertuigen ook in Leiden een stap dichterbij.

Vanaf begin 2025 gaan in Leiden en dertien andere grotere steden in Nederland nieuwe regels in voor het bevoorraden van bedrijven in de binnenstad. Vanaf dan mogen ondernemers in principe niet meer met een voertuig dat op fossiele brandstof rijdt de binnenstad in. De komende jaren volgen nog vijftien gemeenten waar de regels ingaan.

Hoofdlijnenakkoord
Vanaf het introduceren van de regels zijn veel ondernemers tegen. Zij vrezen in financiële problemen te komen als ze een nieuw voertuig aan moeten schaffen. Ook de regeringspartijen waren kritisch en lieten in hun hoofdlijnenakkoord opnemen dat er gekeken zou worden naar uitstel. Het verzet tegen de regels wordt nu dus gestaakt, aldus de NOS.

De invoer van de nieuwe regels ligt bij gemeenten zelf, en deze hebben de staatssecretaris laten weten hun plannen ongewijzigd door te zetten. Daarop besloot het kabinet de bezwaren in te trekken. De verantwoordelijk staatssecretaris Chris Jansen (PVV) zegt de uitzonderingen wel vast te willen leggen.

Dieselbusjes
Op de nieuwe regels zijn tot 2030 veel uitzonderingen. Zo mogen de minst vervuilende busjes de komende jaren nog de stad in. En ook ondernemers die een elektrisch of ander uitstootvrij voertuig niet kunnen betalen krijgen een uitzondering. Hetzelfde geldt voor voertuigen die nog niet uitstootvrij verkrijgbaar zijn. Voor dit alles moet wel een ontheffing aangevraagd worden.

Doordat de regels in meerdere grote steden min of meer tegelijk ingaan zouden die ontheffingen nationaal geregeld worden. Maar doordat dat loket nog niet klaar is, worden nu alle ontheffingen geregeld door de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Zero Emissie Stadsdistributie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×