De gemeente Leiden wil de hele noordzijde van het Schuttersveld verwerven voor vluchtelingenopvang. (Foto: Chris de Waard)

Leiden wil vluchtelingen opvangen in kantoren op Schuttersveld

Om vanaf volgend jaar voldoende mogelijkheden te hebben om Oekraïense ontheemden op te vangen in Leiden heeft de gemeente voor een periode van in eerste instantie drie maanden een voorkeursrecht gevestigd op een hele serie panden aan het Schuttersveld in Leiden.

Het gaat om het rijtje Schuttersveld 6 tot en met 38 waar onder andere een vestiging van de ING Bank zit. Dat recht van eerste koop kan na een raadsbesluit worden verlengd. Momenteel staat het pand te koop.

Woonfunctie
Per januari 2025 gaat de opgave voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen voor Leiden omhoog van 554 naar 681 en stijgt het aantal benodigde opvangplekken dus ook naar datzelfde aantal. De gemeente noemt het ‘essentieel om voldoende geschikte panden te vinden’. “Met de mogelijkheid Schuttersveld 6-38 te verwerven, kan de gemeente niet alleen de opvang van Oekraïense ontheemden organiseren, maar ook de gebiedsontwikkeling op een proactieve en duurzame manier vormgeven”, aldus het Leidse stadsbestuur dat als grote vastgoedeigenaar in het gebied ook meer grip wil houden op de ontwikkelingen in het stationsgebied. “Het stelt de gemeente in staat om onafhankelijker van de markt te opereren en haar eigen beleid effectiever te realiseren.”

Als de gemeente de panden na vestiging van het voorkeursrecht zou kunnen kopen, is het de bedoeling om ze eerst te gebruiken voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Voor de verdere toekomst wordt voor de percelen aan een woonfunctie met bijbehorende voorzieningen gedacht. Dat kan door de panden te verbouwen of door ze te vervangen door nieuwbouw.

Gebiedsontwikkeling
Het Leidse college noemt het cruciaal om rekening te houden met de lange termijn. “Zelfs na het beëindigen van het conflict in Oekraïne zal het tijd kosten voordat mensen terug kunnen keren. Dit vraagt om een strategie voor langdurige huisvesting en integratie. Het is daarom verstandig om ook te denken aan duurzame oplossingen voor de huisvesting van ontheemden en hierin niet afhankelijk te zijn van derden. Het tijdelijke gebruik van het pand voor de opvang van Oekraïense ontheemden kan dienen als tussenoplossing terwijl de definitieve plannen voor gebiedsontwikkeling worden uitgewerkt.” Door het pand te verwerven kan de gemeente als verhuurder zelf bepalen hoe lang het pand wordt ingezet voor de opvang.

Ook met het oog op de gebiedsontwikkeling biedt het vestigen van een voorkeursrecht volgens een brief van het Leidse college aan de gemeenteraad ook aanzienlijke voordelen. “Het voorkeursrecht geeft de gemeente meer controle over het betreffende pand aan het Schuttersveld, zodat we sneller kunnen inspelen op de behoefte aan opvang. Dit kan ook helpen bij het waarborgen van geschikte en veilige huisvesting.

Invloed
Door de mogelijkheid het pand in eigendom te verwerven, kunnen we actief sturen op de ontwikkeling binnen de Spoorzone. Dit biedt ruimte voor integrale aanpak die aansluit bij de gebiedsvisie.” Door panden in eigen beheer te hebben, vermindert ook de gemeentelijke afhankelijkheid van particuliere verhuurders en ontwikkelaars. “Daardoor hebben als gemeente meer invloed op timing en uitvoering van projecten.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×