(Foto: Sleutelstad)

Duolezing ‘Sporen van 3 October’ bij Leiderdorpse VolksUniversiteit

Dit jaar heeft de Leiderdorpse Volksuniversiteit (LVU) een speciaal programma rond Leidens Ontzet. Omdat het 450 jaar geleden is dat de Geuzen Leiden ontzetten en de Spanjaarden verdreven. En omdat er ook over Leidens Ontzet nog zoveel leuks te leren is.

Op het programma staat komende woensdag de duolezing ‘Sporen van 3 October’. Vanaf 19.30 uur presenteert archeoloog en journalist Ruurd Kok samen met geschiedenisstudenten Alexander Nuijten en Marieke Nolten enkele resultaten van het project ‘Sporen van Drie Oktober’. Dat was een van de jubileumprojecten van de 3 October Vereeniging.

Wat vertellen archieven over het leven in de belegerde stad en welke sporen zijn er in en om Leiden nog te vinden van beleg en ontzet? Na een korte introductie vertellen Alexander Nuijten en Marieke Nolten over ‘Het eerste beleg van Leiden nader bekeken’, van oktober 1573 tot maart 1574. Door een nieuwe blik te werpen op de bronnen wordt duidelijk hoe het leven in de stad er tijdens het beleg uit zag en hoe de historische realiteit anders was dan we ons vandaag herinneren. Niet het heroïsche verhaal van Pieter van der Werf, maar overleven in de belegerde stad, onenigheid en onzekerheid.

Vervolgens presenteert archeoloog en journalist Ruurd Kok enkele ‘Sporen van Drie Oktober’. Daarbij maakt hij een rondgang door Leiden en omgeving, langs plekken die herinneren aan de tijd van beleg en ontzet, langs tastbare sporen van de grote kaalslag rond Leiden tot de locatie van het grootste wapenfeit uit de tijd van het beleg. Na afloop is er gelegenheid voor discussie en vragen aan de onderzoekers en is Ruurd Kok’s recent verschenen boek ‘Sporen van 3 october’ te koop.

De duolezing vindt plaats in gebouw De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110 (tegenover Winkelcentrum Santhorst) in Leiderdorp. Inschrijven vooraf is zeer wenselijk. Dat kan via www.volksuniversiteitleiderdorp.nl of met een mailtje aan info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden Leiderdorp Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×