Windsurfers van Plankenkoorts in actie (Foto: Plankenkoorts).

Laagdrempelig en goedkoop surfen voor studenten bij Plankenkoorts

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sport071 zet elke week een vereniging in de spotlights. Deze week is dat de studentensurfvereniging Plankenkoorts.

Waar de meeste mensen lekker binnen zullen blijven als code oranje wordt aangekondigd, veert één specifieke groep juist op: de surfers. De wind is hun vriend: hoe meer, hoe beter. Onder Leidse en Delftse studenten is surfen bijzonder populair. Dat er een vereniging is die hen op goedkope en laagdrempelige wijze het surfen aanbiedt, zal daar aan hebben bijgedragen.

Studenten Merel Nijsse en Max Steenbeek zitten dit jaar namens Plankenkoorts in het bestuur. Merel is drie jaar lid, Max vier. “Ik ben ooit begonnen bij een windsurfkamp”, vertelt Max. “Toen ik zag dat je in Leiden en Delft kon windsurfen, heb ik me gelijk aangemeld. Ik zit er nu helemaal lekker in.” Ze zijn allerminst de enigen. “We hebben bijna zevenhonderd leden in Leiden en in Delft”, vertelt Merel.

Merel Nijsse en Max Steenbeek vertellen over surfvereniging Plankenkoorts in Sport071.

De Leidse thuisbasis van het in 1981 opgerichte Plankenkoorts is het Valkenburgse Meer. “Daar zit ons lesgeefcentrum en daar hebben we ook een plek waar we kunnen chillen”, zegt Max. “We geven daar drie keer per week les. Ons doel is om zo laagdrempelig mogelijk mensen kennis te maken met het surfen, daar zijn die lesjes voor.” “Als je een paar keer achter elkaar een lesje volgt, leer je het heel snel”, vult Merel aan.

Surfbussen
Maar Plankenkoorts is niet alleen voor beginners, verzekeren Max en Merel. “We hebben voor heel veel studenten wat te bieden. We maken het makkelijk voor ervaren surfers om te gaan surfen. Zo hebben we drie surfbussen waarmee we bijvoorbeeld naar Scheveningen, de Brouwersdam of zelfs naar Portugal gaan”, vertelt Max. “En we hebben leden die komen voor de sfeer. Tot slot is het ook heel goedkoop: de contributie die je bij ons voor een heel jaar betaalt, leg je normaalgesproken neer voor één les. Ik denk dat we daarom zoveel leden hebben.”

Naast windsurfen kun je ook golfsurfen bij Plankenkoorts – de vereniging heeft een eigen golfsurfcommissie. “Windsurfen heeft wel de grootste focus. Ik ben zelf een die hard windsurfer”, lacht Max. Als er geen wind staat is er niet direct een man overboord: dan kun je op het Valkenburgse Meer wakeboarden of suppen. Maar beide studenten laten alles vallen als er harde wind wordt voorspeld. “Morgen gaat het waaien. Ik sta dan om half zeven ready om met de bus naar Scheveningen gaan. Zin in!”, glundert Max. Ook Merel maakt van de mogelijkheid gebruik: “Ik ga gauw even surfen op het Valkenburgse Meer voordat ik moet werken”.

Merel Nijsse en Max Steenbeek vertellen over surfvereniging Plankenkoorts in Sport071 (deel 2).

Plankenkoorts is een studentenvereniging en dus niet toegankelijk voor iedereen. Studenten zijn het hele jaar welkom om langs te komen en lid te worden. Op 16 oktober worden om 16.00 uur bij het lesgeefcentrum aan het Valkenburgse Meer proeflessen gegeven. Benieuwd? Neem een kijkje op hun site.

Sport071 is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Sport Vereniging van de week


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×