Met de plaatsing van de 340 laadpalen extra voldoet Leiden meteen aan de doelstelling voor 2025. (Foto's: Louis Smit)

Leiden plaatst 340 laadpalen extra voor elektrische auto's

Het Leidse college gaat circa 340 extra laadpalen laten plaatsen voor elektrische auto’s. Dit schrijft mobiliteitswethouder Ashley North aan de gemeenteraad. Hij constateert dat het aantal elektrische auto’s snel stijgt en ook dat de vraag naar laadplekken in de openbare ruimte toeneemt, omdat vanaf januari 2025 in principe alleen nog uitstootvrije bedrijfsvoertuigen de binnenstad in mogen.

“Leiden gaat nu strategisch, oftewel aanbodgericht, laadpalen in de gemeente laten plaatsen”, zo schrijft North. “Ze worden geconcentreerd neergezet op plekken waar de prognoses groei aangeven, waar met name bezoekers, bewoners en leveranciers willen laden.”

De mogelijkheid van inwoners en werknemers in de gemeente Leiden om rechtstreeks een openbare laadpaal aan te vragen wordt tijdelijk stopgezet. Die optie heeft overigens tot nu toe al wel geleid tot minimaal 450 geplaatste laadpalen, nog los van laadpalen in bijvoorbeeld garages, op marktterreinen en bij benzinestations en bouwmarkten.

Volgens de wethouder geeft de gemeente zo meer sturing en voorkomt ze een willekeurige versnippering. Ze voldoet zo in één keer aan de doelstelling voor het totaal aantal laadpalen in de openbare ruimte in 2025. Leiden had namelijk toegezegd om te zorgen voor 700 laadpalen in de openbare ruimte, als aandeel in het beoogde aantal van 3.295 in de regio Holland-Rijnland.

Reacties
De verdeling van de 340 palen over het Leidse grondgebied staat open voor inspraak en reacties. Na afloop van het participatieproces worden de laadpalen verdeeld over de aanbieders, die vervolgens aan het werk kunnen.

“Direct begin 2025 zal er een goed aanbod van laadpalen over Leiden verspreid staan”, schrijft wethouder North in zijn brief aan de raad. “Met de strategische plaatsing wordt een belangrijke impuls gegeven om schoon vervoer in onze gemeente en regio te realiseren. Daarmee dragen we ook aanzienlijk bij aan een betere leefomgeving, een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast.”

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×