De gemeente Leiderdorp trekt de komende jaren meer geld uit voor sociale woningbouwprojecten. (Foto: Chris de Waard)

Leiderdorp zet miljoenen uit reserves in om begroting sluitend te krijgen

“Deze sluitende begroting geeft vertrouwen in de toekomst. We zorgen dat we er zijn voor de inwoners van Leiderdorp en ondanks enkele bezuinigingen, investeren we ook. Onder andere in de energietransitie, het bibliotheekwerk en in het helpen van mensen met een laag inkomen die moeite hebben met rondkomen.” Al met al is wethouder Daan Binnendijk van financiën niet ontevreden over de conceptbegroting waar hij deze dinsdag een toelichting op geeft.

Binnendijk: “We hebben een sluitende begroting door een combinatie van bezuinigingen, een geringe lastenverhoging en de inzet van reserves. Met de aanbieding van de programmabegroting 2025 aan de gemeenteraad leggen we als college een betrouwbaar en degelijk financieel plaatje neer om het beleid uit het coalitieakkoord voort te zetten.”

Wethouder Daan Binnendijk van financiën over de gemeentebegroting van Leiderdorp.

Twee miljoen
Volgens de wethouder is het gelukt om een solide begroting voor 2025 te presenteren. Datzelfde geldt voor de meerjarenraming voor 2026 tot en met 2028. “Ondanks de financiële tekorten als gevolg van de bezuinigingen die de Rijksoverheid toepast op alle gemeenten. In Leiderdorp gaat dit om een korting van twee miljoen euro. We hebben daarom kritisch gekeken naar onze eigen uitgaven en gesneden waar dat kon, zoals we eerder al hebben vastgelegd in de kadernota”, zegt Binnendijk over het 158 pagina’s tellende stuk waar de gemeenteraad zich op 8 november buigt.

Interen
Om al te zware bezuinigingen te voorkomen, zet Leiderdorp de komende vier jaar een bedrag van ruim zes miljoen euro uit de algemene reserves in om het gemeentelijke financiële plaatje sluitend te houden. De lasten voor de inwoners stijgen licht door een combinatie van het wegvallen van de heffingskorting afvalstoffen, waardoor die rekening iets hoger uitvalt. Ook wordt de OZB met vijf procent verhoogd om tot een sluitende begroting 2025 en meerjarenraming te komen.

Armoedefunctionaris
Naast bovengenoemde besparingen, trekt het Leiderdorpse college ook extra geld uit voor een aantal zaken. Zo wordt er voorgesteld om een armoedefunctionaris aan te stellen om een brug te slaan tussen mensen met inkomensproblemen, hulporganisaties en de gemeente. Ook wil het college meer geld besteden aan het bibliotheekwerk en investeert het college onder andere in de doorontwikkeling van het duurzaamheidscentrum.

De tarieven voor evenementenvergunningen worden gehalveerd en er komt meer geld beschikbaar voor (sociale) woningbouwprojecten met een onrendabele top. Voor de versnelling van de energietransitie zet het college een half miljoen in om lokale en regionale samenwerking rondom warmtenetten, duurzame opwek en (oplossingen voor) netcongestie te stimuleren.

Voortgangsrapportage
Naast de meerjarenbegroting presenteert het college ook de zogenoemde midterm review. In die voortgangsrapportage heeft het college opgeschreven hoe het staat met de uitvoering van de ambities die in 2022 zijn geformuleerd in het coalitieakkoord dat LPL, PvdA-GroenLinks en het CDA toen sloten.

“Het ligt op schema met de uitvoering van de provinciale  woningbouwraming, het aantal bijstandsuitkeringsgerechtigden is met twee procent gedaald, de wachtlijsten bij Incluzio zijn weggewerkt en dienstverlening is beter beoordeeld”, zo noteerde het college enthousiast. Ook is er sinds de start van de duurzaamheidsagenda in 2017 een verdubbeling van het opwekken van energie uit zon gerealiseerd.

Restafval
Minder goed gaat het met de reductie van de inzameling van restafval. Met 167 kilo per inwoner per jaar blijft dat flink achter bij de norm. Die gaat uit van honderd kilo per inwoner per jaar. Wel gaat de nascheiding bij de afvalverwerker beter, waardoor er toch minder afval wordt verbrand. Met campagnes als ‘Doe’s GEK – Geef afval de juiste plek’ wil de gemeente alsnog voor een stevige reductie zorgen. die actie gaat woensdagmorgen van start op basisschool De Schakel.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×