(Foto: Jan Frensen)

Pro-Palestinaprotest verloopt zonder grote incidenten

Het pro-Palestina protest op Leiden Centraal is maandagavond zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Tijdens de sit-in werd stilgestaan bij het conflict in Gaza. Zo’n vijftig demonstranten hadden plaatsgenomen in de toegangshal van het station om aandacht te vragen voor de situatie daar.

De politie en stationsbeveiliging waren aanwezig om de orde te handhaven. Enkele tegenstanders werden door hen overgehaald om te vertrekken. Ook onder de demonstranten zelf waren mensen die toezicht hielden op de demonstratie.

Het protest valt op een gevoelige dag. Het is het namelijk precies een jaar geleden dat strijders van Hamas Israël binnenvielen en daar zo’n 1.200 Israëliërs doodden, en zo’n 240 van hen ontvoerden. Van ruim honderd van hen wordt gedacht dat ze nog vastgehouden worden in Gaza. De anderen zijn inmiddels vrijgelaten, gedood, of gestorven door het geweld in het gebied. Op meerdere plekken in Nederland werd de gebeurtenis maandag herdacht.

Dat het protest juist op deze dag gehouden wordt stuit enkele omstanders dan ook tegen het been. Een aantal schreeuwt woorden als ‘schande’, of roept ‘waarom op 7 oktober?’. Een vrouw loopt dwars door het protest, over een Palestijnse vlag heen. Enkele andere omstanders schudden het hoofd of maken al lachend een korte opname. Weer anderen nemen de flyers van de demonstranten aan, steken hun duim op of kijken geïnteresseerd toe.

Staakt het vuren
Tijdens het protest werd door middel van toespraken en leuzen als Free Free Palestine, Ceasefire now, en het omstreden From the river to the sea, Palestine will be free aandacht gevraagd voor de humanitaire situatie in Gaza, en het optreden van het Israëlisch leger, dat na de aanslagen op 7 oktober 2023 binnenviel in het gebied. Sinds de opleving van het conflict zijn er naar schatting zo’n veertigduizend Palestijnen gedood, of om het leven gekomen door bombardementen, honger of onhygiënische omstandigheden.

De Verenigde Naties riep maandag nogmaals op tot een staakt het vuren in Gaza. “Dit conflict blijft levens verwoesten en veroorzaakt diep menselijk lijden voor Israëliërs, Palestijnen en nu ook voor de bevolking van Libanon”, aldus Tor Wennesland, die zich voor de VN in het midden-Oosten bezighoudt met het vredesproces.

Sit-ins
“We willen graag het bewustzijn vergroten met deze acties”, vertelt Leo, woordvoerder van de demonstranten van ‘Leiden for Palestine’. De groep kwam het afgelopen jaar al zo’n twintig keer bijeen op dergelijke sit-ins, en hoopt met de actie maandag onder meer de politiek te bewegen steun aan en handel met Israël op te schorten.

Woordvoerder Leo van ‘Leiden for Palestine’ vindt het geen provocatie om juist op 7 oktober te demonstreren. “We blijven elke dag demonstreren.”

Dat er geprotesteerd wordt op een gevoelige dag als 7 oktober is volgens de woordvoerder niet bedoeld om te provoceren. “Natuurlijk mogen mensen stilstaan bij wat ze hebben verloren op 7 oktober. Maar dat is precies wat wij ook doen. Mensenlevens zijn niet te kwantificeren, maar voor iedere Israëliër zijn er inmiddels wel duizend Palestijnen gedood. Aangezien er een genocide plaatsvindt gaan we elke dag protesteren, en stoppen we ook niet vandaag.”

Maandag werd in meer grote stations in Nederland geprotesteerd. Ook in die stations vonden sit-ins plaats.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×