De gemeente Oegstgeest heeft dinsdag de nieuwe begroting gepresenteerd. Er hoeft niet bezuinigd te worden, en ook met de lastenverzwaringen valt het in vergelijking met vorig jaar mee. De begroting is sluitend, maar voor de jaren na 2026 is dat nog allerminst zeker door bezuinigingen vanuit het Rijk. “Als daar niets aan gedaan wordt, dan moeten we heel pijnlijke keuzes maken”, zegt wethouder Kees Oudendijk van financiën.
In totaal heeft de gemeente volgend jaar zo’n 84 miljoen euro te besteden. Met dat geld moeten wegen, bruggen en gebouwen onderhouden worden, moet de openbare ruimte op orde blijven, moeten diensten in het sociaal domein in stand gehouden worden en moet de gemeente zijn eigen dienstverlening overeind weten te houden.
Wethouder Oudendijk over de begroting van komend jaar en de zorgen voor de komende jaren
Inflatie
In feite gaat de gemeente verder op de eerder ingeslagen weg, zonder dat er opnieuw flinke belastingverhogingen tegenover staan. In 2023 werd de onroerend zaakbelasting (OZB) met 15 procent verhoogd, en de toeristenbelasting met 23 procent. Dergelijke verhogingen blijven dit jaar uit, op die belastingen wordt komend jaar enkel een inflatiecorrectie van 2,8 procent toegepast.
Op het gebied van riool- en afvalstoffenheffing stijgen de kosten meer. “Dat heeft te maken met extra kosten op het gebied van circulariteit en klimaatadaptatie”, aldus de wethouder. In totaal gaan de lasten voor ieder huishouden met ongeveer vijf procent omhoog. Dat komt neer op zo’n zestig tot zeventig euro per huishouden.
Inkomsten
Met de inkomsten die de gemeente binnenkrijgt, wordt ook de komende jaren onder meer gefocust op achterstallig onderhoud van wegen, bruggen en riolering. Ook wordt er volgend jaar een nieuwe centrumvisie gemaakt voor het gebied rondom winkelcentrum Lange Voort en worden de eerste plannen voor een nieuw zwembad gemaakt. Verder gaat er geld naar klimaatadaptatie, zodat ook bij extreem weer de straten niet onder water komen te staan. Hiervoor wordt onder meer vergroend.
De kosten voor de jeugdzorg stijgen zeer hard. Dit is een regiobreed probleem, en onder leiding van de Leidse wethouder Jermoumi is inmiddels een taskforce aan het werk die de explosieve groei van de kosten een halt toe moet roepen.
Tekorten
Vanaf 2026 krijgen gemeenten een stuk minder geld te besteden door bezuinigingen op het Gemeentefonds, waardoor Oegstgeest na 2026 flink in het rood komt te staan. Daarnaast wordt er geld herverdeeld, waardoor de toekomstige cijfers nog negatiever kunnen uitvallen. Het jaar 2026 wordt het ravijnjaar genoemd. Hier wordt breed tegen geprotesteerd, onder meer door de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Ook de Oegstgeester wethouder Oudendijk sprak zich al eerder uit tegen de wijzigingen in het gemeentefonds.
“Als dat doorgaat, gaat dat ten koste van de sociale samenhang. Dan moet je vuilnis niet gaan ophalen, het zwembad uren sluiten, de bibliotheek minder openstellen”, waarschuwt de wethouder. “Maar ik blijf optimistisch, ik verwacht dat er op dat gebied nog wel wat gebeurt.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907