Het werk werd onthuld onder toeziend oog van de indieners van het voorstel: Laura Delver (Partij voor de Dieren), Elianne Wijnands (Studenten voor Leiden) en Marc Newsome (Partij van de Arbeid). (Foto's: Chris de Waard)

Kunstwerk wijst raadsleden op belang besluitvorming voor toekomstige generaties

Donderdagavond is in de Leidse Raadzaal het kunstwerk ‘Stem uit de toekomst’ onthuld door burgemeester Peter Heijkoop. Als voorzitter van de gemeenteraad moet hij voortaan toezien dat er recht wordt gedaan aan de bedoeling van het werk: De raadsleden zouden vaker in de schoenen van toekomstige generaties moeten gaan staan en meer bezig zijn met de belangen van mensen die in 2060 leven.

De hierboven beschreven doelstelling is in het kort de oproep van een motie die Partij voor de Dieren, Studenten voor Leiden en de Partij van de Arbeid eind 2022 indienden. Bij het doen van voorstellen zou de politiek veel vaker moeten stilstaan bij wat die besluiten betekenen voor de lange termijn. En dus voor de mensen die nu nog niet geboren zijn. In het destijds breed gesteunde voorstel riepen de drie partijen op om een manier te zoeken die ook fysiek in de raadszaal fysiek duidelijk maakt dat de gemeenteraad de belangen van toekomstige generaties moet meewegen.

Kunstenaar Tim Juffermans voegde een veertigste zetel aan de raad toe om de raads- en collegeleden er steeds aan te herinneren dat hun besluiten ook invloed hebben op toekomstige generaties.

Zetel
Het kunstwerk is gemaakt door de in Leiden werkende kunstenaar Tim Juffermans. “Ik heb een veertigste zetel aan de raad willen toevoegen”, legt hij de bedoeling van het houten stoeltje uit. “Uitgevoerd in donkerbruin, zodat het goed aansluit bij de sfeer van deze zaal, maar met twee opvallende elementen. Dat zijn rood-witte megafoons die als ornamenten op de rugleuning zijn geplaatst. “Net zoals de ornamenten die de stoelen van de collegeleden ook hebben”, vertelt Juffermans. “Maar ik vond wel dat ze moesten opvallen, vandaar deze uitvoering.”

 

Cultuur Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×