Een groep van twintig bewoners uit Leiden-Zuidwest bezoekt het stadhuis, inclusief rondleiding door raadsleden en een vragenuurtje met de nieuwe burgemeester. (Foto's: Gerry van Bakel)

Op bezoek bij gemeenteraad en burgemeester: 'Het stadhuis is van ons allemaal'

Moeilijk leesbare brieven, hoge parkeertarieven en gebrek aan jeugdzorg. De deelnemers van de Buurtontmoetingsplek in Leiden-Zuidwest hadden een lijstje met pittige vragen voor de nieuwe burgemeester bij hun bezoek aan het stadhuis. Waar ze een rondleiding kregen van twee PvdA-raadsleden.

Marc Newsome en Esmee van Meer wachten de gasten op voor de ingang aan het Stadhuisplein. “Laten we gauw naar binnen gaan, daar is het warmer”, zei Newsome. De fractievoorzitter van de Leidse PvdA wil graag aan zoveel mogelijk inwoners van Leiden het stadhuis laten zien. “Het is het huis van ons allemaal.” Dat liet welzijnsorganisatie BuZz Leiden zich geen twee keer zeggen. Medewerker Tessa den Dulk wil de mensen van de BOP die werken aan hun eigen ontwikkeling ook graag laten kennismaken met de lokale politiek.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over het bezoek van inwoners van Leiden-Zuidwest aan het stadhuis.

De rondleiding begint in de foyer bij de maquette van het stadhuis, Newsome en Van Meer vertellen over de geschiedenis van het pand en bijzonderheden van het ontwerp. Tot een paar jaar geleden kwam Leidenaren nog wat vaker in het pand, omdat ze een nieuw paspoort of rijbewijs kwamen ophalen. “Die overdekte hal is veranderd in een binnentuin.”

Getrouwd
Eerste halte is de Burgerzaal en Trouwzaal van het stadhuis. Bewoner Kees vindt de verbouwing beneden goed geslaagd. “Het is heel mooi geworden. Hierboven is het meer hetzelfde, ik ben hier in 2004 zelf ook getrouwd.” In de gang wordt stilgestaan bij de glas-in-loodramen die zijn gewijd aan de burgemeesters van Leiden.

Daarna gaat de groep verder naar de kamer van wethouder Abdelhaq Jermoumi. Rondom zijn spreektafel staan stoelen met armleuningen, maar er staan ook een paar wat kleinere stoeltjes zonder leuning. “Die waren vroeger voor de minder belangrijke ambtenaren”, zegt Newsome. “Tegenwoordig maken we dat onderscheid gelukkig niet meer.”

Vervolgens mag iedereen naar de raadszaal en plaatsnemen op de zetels van de raadsleden. Degene die net het kleinste stoeltje had, mag nu op de extra versierde stoel van de burgemeester. Newsome en Van Meer vertellen over de vergaderingen en beantwoorden alvast wat vragen. Van Meer vertelt dat er een inloopspreekuur gaat komen waar mensen vragen kunnen stellen aan de raad. Ook legt ze uit dat je als burger van de stad altijd naar de openbare raadsvergaderingen mag komen. Moet je daarvoor een afspraak maken, vraagt iemand. “Nee hoor”, antwoordt Van Meer. Ze wijst naar boven. “Dat is de publieke tribune en daar mag je altijd komen luisteren. Maar dat kan ook vanuit huis via de website van de gemeenteraad.”

Plaatjes
Ook wil de gemeente werk maken van betere brieven schrijven met eenvoudigere woorden. “En we denken ook aan het gebruik van beeldtaal”, zegt Newsome, “een brief met plaatjes oftewel pictogrammen.”

Dan volgt het hoogtepunt, een bezoek aan de kamer van de burgemeester en een vragenuurtje met Peter Heijkoop, wederom in de raadszaal. Heijkoop beantwoordt de vragen over dure parkeerplaatsen, energietoeslag en een hulpvraag voor vier kinderen met autisme zorgvuldig en met veel empathie. Echte oplossingen heeft hij niet, maar dat mag je volgens Kees ook nog niet verwachten. “Geef die man wat tijd. Hij is pas drie weken burgemeester. Ik denk dat het een hele goeie is voor Leiden.”

Schort
Naast alle politieke vragen, willen de bezoekers ook graag weten wat de hobby’s zijn van Heijkoop. “Ik houd van lezen, van historische steden bezoeken en van lekker eten”, bekent hij. Daarbij komt het BuZz-schort dat hij cadeau krijgt goed van pas. Op woensdag 6 november neemt raadslid Van Meer hem bovendien mee naar de soepmiddag bij BuZz. Bewoonster Samira die ook heel actief is in de BOP ziet daarmee meteen een van haar vragen beantwoord. “Ik wil de burgemeester graag bij ons uitnodigen.”

 

Leiden Politiek Reportage


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×