SVL-fractievoorzitter Elianne Wijnands wil dat Leidse jongeren al op hun 16e duoraadslid kunnen worden. (Foto; Chris de Waard)

SVL doet voorstel verlagen minimumleeftijd duoraadsleden

Politieke partij Studenten voor Leiden (SVL) komt met een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad om de minimumleeftijd waarop iemand duoraadslid kan worden te verlagen naar 16 jaar. Nu is dat nog 18 jaar.

Onder de noemer ‘Jong geleerd én jong gedaan’ wil fractievoorzitter Elianne Wijnands jongeren een grotere stem geven in de lokale politiek en hen actief betrekken bij het nemen van beslissingen die hun toekomst bepalen. “Veel jongeren voelen zich nu niet gehoord in de politiek’, zegt Wijnands. ‘Dat leidt tot een gebrek aan vertrouwen en interesse. Jongeren denken daardoor vaak dat hun stem er niet toe doet.”

Volgens SVL willen juist jongeren vanaf 16 jaar impact maken en hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Volgens haar tonen jongeren al op jonge leeftijd betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en beschikken zij over frisse ideeën en nieuwe perspectieven die de lokale politiek kunnen verrijken. “Het is cruciaal dat we die stem een plek geven.”

Het voorstel sluit aan bij een eerder initiatief dat SVL samen met GroenLinks Leiden nam: de oprichting van een lokale jongerenraad. Ook die heeft als doel jongeren meer te betrekken bij de Leidse politiek. In de Leidse Jongerenraad zitten vertegenwoordigers van alle Leidse middelbare scholen. Vorige week kwamen de jongeren voor het eerst bij elkaar. Wijnands: “Met deze twee initiatieven kunnen jongeren die enthousiast zijn geworden over politiek meteen actief meepraten, zonder te hoeven wachten tot hun 18e verjaardag.”

Het voorstel wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. SVL hoopt op brede steun van andere partijen die ook  inzetten op het versterken van jongerenparticipatie. Als het voorstel worden aangenomen, dan zou Leiden een van de eerste gemeenten in Nederland zijn waar jongeren vanaf 16 jaar actief kunnen bijdragen als duoraadslid. “Er zijn nu tien gemeenten waar het al kan’, weet Wijnands. “In elk geval in Beekdaelen, Boekel, Drimmelen, Dronten, Land van Cuijk, Landsmeer, Nuenen, Oostzaan, Roermond en Tilburg.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×