Foto's: Jan Frensen

Tiende Oegstgeester Dictee haalt zo'n tweeduizend euro op voor laaggeletterdheid

In het Teylingen College in Oegstgeest werd dinsdag voor de tiende keer het Oegstgeester Dictee gehouden. Thema van de jubileumeditie was, niet geheel ontoepasselijk, Oegstfeest.

In de aula van de school werd onder enkele tientallen enthousiastelingen het zogenaamde liefhebbersdictee afgenomen. Dit dictee, geschreven door Oegstgeestenaren Rolien Paulus en Ko Colijn werd gedicteerd door burgemeester Emile Jaensch. Het dictee was aanmerkelijk minder lastig dan vorig jaar, toen het gemiddelde aantal fouten op 40 procent lag. Het aantal fouten lag dit jaar met zo’n 30 procent een stuk lager.

Jan Frensen in gesprek met voorzitter van de Dicteecommissie Harry Theuns en Esther Groenewoud van VoorleesExpress.

Van Dale
In een naastgelegen klaslokaal werd onder een handvol taalexperts gelijktijdig nog een dictee afgenomen. Dit specialistendictee, flink ingewikkelder dan het liefhebbersdictee, is geschreven door Ton den Boon, die de meest recente editie van woordenboek Van Dale samenstelde.

Met het dictee wordt geld opgehaald voor Stichting VoorleesExpress. Vrijwilligers van deze stichting gaan langs bij laaggeletterde gezinnen. Door de vrijwilligers worden de kinderen van deze gezinnen twintig sessies lang geënthousiasmeerd voor taal. “Dit doen we onder meer door voor te lezen, spelletjes, veel te praten en te zingen”, zegt Esther Groenewoud van VoorleesExpress.

VoorleesExpress is al vanaf de start van het Oegstgeester Dictee ontvanger van het ingezamelde geld. Dit geld komt van de deelnemersbijdrage en van sponsoren, vooral van lokale ondernemers. Dit jaar is er naar verwachting zo’n tweeduizend euro opgehaald. Winnaars van het dictee kregen onder meer een Groen Boekje, een fles wijn en een waardebon voor een bowlingsessie.

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×