De leerlingen van Daniël Ponsen kwamen gisteren een kijkje nemen in het Rijksmuseum voor Oudheden. (Foto: PR)

Daniël Ponsen uit Voorschoten exposeert minifiguren in het RMO

Het begon voor Daniël Ponsen met één figuurtje, gewoon om zijn geschiedenisles wat interessanter te maken voor zijn leerlingen. Inmiddels heeft de docent 180 minifiguren gemaakt met Lego-onderdelen. Elk met een eigen kenmerk. Van de Neanderthaler tot Willem van Oranje en Jochem Myjer. En alle 180 zijn nog tot en met 4 november te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden.

Een jongensdroom? “Nou wel een beetje”, lacht Daniël. “Ik ken het RMO heel goed. Als klein jongetje ging ik er al met mijn opa naar toe. Ooit wilde ik er zelf staan, maar dat dat met deze minifiguren zou zijn, had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken.” Daniël is inmiddels wel een landelijke beroemdheid als het gaat om geschiedenis voor basisschoolleerlingen. Al twee keer stond het Jeugdjournaal bij hem op de stoep om een item te maken en ook aan deze tentoonstelling besteedt dat programma aandacht.

Romeinen
Tien jaar geleden kreeg hij een Lego Collectible Minifigure, een Romeinse legionair. “Als geschiedenisgek en leerkracht ontstond al snel het idee om mijn passies te combineren en een les te geven rondom het Romeinse legioen. Daarna begon ik met Lego-onderdelen zelf mijn favoriete historische figuren na te maken en probeerde ik de gelijkenis zo treffend mogelijk te krijgen. Daarover vertelde ik dan in de klas en de kinderen raakten steeds enthousiaster. Toen ben ik ook een website gaan opzetten zodat ze het verhaal nog eens rustig kunnen nalezen en luisteren want alles is ingesproken door Bertus van Meijer.

Website
Inmiddels wordt de site geschiedenisinminifiguren.nl door leerkrachten en leerlingen in het hele land gebruikt. De figuurtjes zijn in tijdvak, thema en categorie ingedeeld en dus makkelijk te vinden. Het is overigens een hele klus want van idee tot uitvoering, kost Daniël zeker twaalf uur.

Daniël Ponsen in gesprek met Marjolein Altena

Terug naar het museum want plastic figuren en een historisch museum, gaat dat samen? “Juist”, zegt Daniël. “Mijn ervaring is dat het een opstapje is voor de kinderen. Ze raken geïnteresseerd, wat deed hij of zij precies en gaan zelf zoeken. Het RMO had van mijn website gehoord en nam contact op, zo zijn we tot deze expositie gekomen.

Griekse Oudheid
Speciaal hiervoor heb ik vijftien minifiguren uit de Griekse Oudheid gemaakt van topstukken met onder andere Maya en Merit. Maya was een schatkistbewaarder van farao’s waaronder Toetanchamon, en Merit was hogepriesteres van Amon. Ze staan arm in arm maar wat weten we nog meer over ze? Ga maar op zoek in het museum. Ook Herakles, Anubis en Horus zijn in minifiguren te zien.”

Kijk- en luisterspeurtocht
In twee grote displays in de tempelzaal zijn alle minifiguren te bekijken, ingenieus in elkaar gezet. Er is ook een gratis kijk- en luisterspeurtocht rond de minifiguren voor kinderen vanaf 9 jaar. Bovendien kunnen kinderen zelf met lego aan de slag. “Elke dag wordt er een minifiguurtje verstopt in het museum en wie het vindt, mag het houden.”

Madonna
Daniël krijgt overigens ook verzoeken van de leerlingen. Zo zijn Johann Gutenberg en Alexander Graham Bell onlangs gecreëerd. Bij Gutenberg staan zijn initialen in stempels en Bell heeft een oude telefoon bij zich. Maar ook Freddy Mercury en Madonna en Johan Cruijff staan op stapel. “Je krijgt zo een enorm uitgebreide tijdlijn die natuurlijk nooit af is. Voor mij gaat het er om dat kinderen zien dat geschiedenis niet saai is maar juist altijd in beweging. En hoeveel je ervan kan leren.”

Advertentie

Cultuur Leiden Onderwijs Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×