D66 Leiden wil dat woningzoekenden een stem krijgen in de besluitvorming rondom nieuwbouwprojecten. (Archieffoto: Sleutelstad)

D66: Geef woningzoekende een stem bij bouwprojecten

D66 Leiden wil dat woningzoekenden een sterkere stem krijgen in de besluitvorming rondom nieuwbouwprojecten. De groep zou volgens de politieke partij niet voldoende gehoord worden bij de nieuwbouwprojecten in de stad.

“Participatie rondom nieuwbouw betekent nu vaak dat alleen direct omwonenden een brief door de brievenbus krijgen met een uitnodiging voor een informatieavond”, zegt duo-lid van D66, Jurriaan Duijn. “Dat is een gemiste kans. Woningzoekenden moeten ook de kans krijgen om mee te praten over de woningen waarin zij uiteindelijk zullen wonen.”

Duijn vindt het ironisch dat de projecten die zijn bedoeld om mensen die een woning zoeken een huis te bieden, hen vaak uitsluit van gesprekken over de nieuwbouw. Ook vindt hij het meer dan logisch dat de mensen waarvoor de woningen gebouwd worden, betrokken worden in het proces. “Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over hun behoeften en wensen, die essentieel zijn om projecten succesvol te maken,” aldus Duijn.

Toekomstige bewoners
Het betrekken van woningzoekenden  is geen nieuw idee. In Utrecht heeft de Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders en woningzoekers, samen met woningcorporaties succesvol geëxperimenteerd met het organiseren van deze doelgroep. De Woonbond zorgt er hiermee voor dat de stem van woningzoekers en (toekomstige) huurders sterker doorklinkt in bouwprojecten.

“Een vergelijkbaar model is daar effectief gebleken, en kan in Leiden bijdragen aan het realiseren van woningen die beter aansluiten bij de diverse behoeften van toekomstige bewoners”, aldus Duijn.

Ouderen
Het duo-raadslid ziet dat woningzoekenden een bijzonder diverse groep vormen. “We hebben het niet alleen over jongeren die nog thuis wonen en op zoek zijn naar hun eerste woning, maar ook over ouderen die willen doorstromen naar een kleinere woning in hun wijk. En we moeten niet vergeten dat er mensen zijn die nu buiten Leiden wonen, maar wel op zoek zijn naar een geschikte woning in onze stad. Die groep heeft geen enkele stem in de huidige processen.”

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×