Leidse Ginkgo Biloba winnaar van bomenverkiezing. (Foto: Chris de Waard)

Leidse Ginkgo biloba verkozen tot Boom van het Jaar

De Ginkgo biloba die in de Hortus Leiden staat is verkozen tot de Boom van het Jaar 2024. Met 5.216 stemmen liet dit ‘levend fossiel in de moderne tijd’ de duizendjarige Wayaká-boom op Bonaire achter zich. In totaal werden er dit jaar 14.765 stemmen uitgebracht.

De eeuwenoude boom met zijn kenmerkende waaiervormige bladeren is nu de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing ‘Tree of the Year 2025’ die in februari plaatsvindt. De verkiezing van de Boom van het Jaar, georganiseerd door SBNL Natuurfonds, richt zich op bomen met een bijzondere geschiedenis of maatschappelijk waarde binnen hun gemeenschap. De uitreiking van de Nederlandse prijzen zal binnenkort feestelijk plaatsvinden.

Dinosauriërs
De Ginkgo biloba werd in 1785 geplant en heeft sindsdien een prominente plek in de universiteitstuin. De boom heeft daar zelfs bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd en staat symbool voor veerkracht en continuïteit. Wat de Ginkgo biloba nog specialer maakt, is dat het de laatste overlevende soort is van het Ginkgoaceae-geslacht, dat in de tijd van de dinosauriërs wereldwijd voorkwam De boom in Leiden is de op een na oudste van Europa.

Bonaire
De Wayaká-boom op Bonaire eindigde op de tweede plaats met 2.836 stemmen. Hij staat bekend om zijn lange levensduur en overlevingskracht. De boom wordt geschat op een leeftijd van meer dan duizend jaar oud.

Rode beuk
De imposante rode beuk in het Drentse dorp Smilde behaalde de derde plaats met 1.041 stemmen. Deze staat in een historische tuin en is plaatselijk bekend als een symbool voor moed.

Leiden Link in Bio Maatschappij Ginkgo


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×