Habtamu Franke. (Foto: Cor van der Velden)

Evenaring eigen record voor Habtamu Franke: 'Ik baalde enorm, een deel van het publiek was juist blij'

Het is Habtamu Franke niet gelukt zijn eigen wereldrecord van meeste burpees in een uur te verbreken. De Leidse personal trainer deed voor het programma ‘Ja of Nee’ op SBS6 een uur lang burpees in de verwachting er meer dan 957 te halen.

Dat lukte ook, maar van de 974 werden er 17 afgekeurd door de jury van Guiness World Records. “In december ga ik het nog een keer proberen,” zegt Franke.

Wereldrecord
Een burpee is een fitnessoefening waarbij je plat op de grond begint, jezelf opdrukt met je armen en vervolgens een sprong de lucht in maakt, om weer plat op de grond uit te komen. “Het is één van de meest intensieve oefeningen die er zijn”, vindt Franke zelf. Hij heeft het wereldrecord van 957 burpees in een uur, en ook het wereldrecord van een zwaardere variant. “Daarbij moet je je armen nog uitstrekken als je op de grond ligt. Dat is eigenlijk zwaarder, maar omdat die dag alles meezat, ligt dat record boven de duizend.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Habtamu Franke.

Eigenlijk was Franke helemaal niet van plan om zijn eigen record aan te vallen. “Ik kreeg een uitnodiging van Talpa om mijn eigen record aan te vallen voor de spelshow Ja of Nee. Daarbij moeten honderd deelnemers van een aantal recordpogingen gokken of die gaan lukken of niet. Het grootste deel van het publiek ging ervan uit dat ik mijn record zou verbeteren. Zelf dacht ik het ook, honderd procent.”

Gemengde emoties
De poging verliep niet zonder slag of stoot. “Ik was na tien minuten al verzuurd, met een hoge ademhaling. Dat verbaasde me, want dat heb ik normaal pas veel later in het uur. Het kunnen niet de zenuwen geweest zijn, want ik was helemaal niet zenuwachtig.” Toch liet Franke zich niet uit het veld slaan. “Ik wist dat ik gewoon door moest pushen en dat lukte. Toen het uur om was, had ik 974 burpees gedaan, dus ik was heel blij.”

Dat bleek echter te vroeg gejuicht: de jury keurde 17 burpees af. “Ze vonden dat ik niet goed met een rechte rug omhoog had gesprongen. Zonder die 17 kwam ik op 957, exact mijn oude record.” De opzet van de spelshow zorgde voor gemengde emoties in de zaal: “Ik baalde enorm, maar de mensen die gegokt hadden dat ik het niet zou redden, waren juist heel blij.”

Team
Franke gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb met Guinness World Records afgesproken dat ze in december weer naar Nederland komen. Dan ga ik nog een poging doen.” En dat wordt zeker niet zijn laatste recordpoging. “Misschien ga ik ooit een poging doen met een team. Maar dat zie ik volgend jaar wel weer.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×