Vlnr Museumdirecteur Hans Rasch, Mike Weston, Monique Leliefeld die de Parel van Voorschoten kreeg, burgemeester Stemerdink en ambassadeur Joanna Roper. (Foto: Voorschotense Krant)

Britse ambassadeur bij opening tentoonstelling Museum Voorschoten

Ambassadeur Joanna Roper van het Verenigd Koninkrijk was zaterdag bij de opening van een nieuwe expositie in Museum Voorschoten. En daar was een goede reden voor, want de tentoonstelling staat geheel in het teken van The British School in The Netherlands, 45 jaar in Voorschoten.

Wat in de jaren dertig begon als een school voor kinderen van diplomaten is inmiddels uitgegroeid tot een school met drie locaties. Vanaf 1978 is de senior school, zeg maar de middelbare school, gevestigd in Voorschoten.

Koninklijk bezoek
In 1989 werd de school uitgebreid met vier hectare grond. In 2003 kwam er een nieuw gebouw, dat geopend werd door toenmalig Koningin Beatrix. De school heeft in de loop van de decennia meer koninklijk bezoek mogen ontvangen. Zo kwam Prinses Anne naar Voorschoten en toenmalige Prins Willem-Alexander was er ook. Al deze activiteiten zijn vastgelegd door de schoolarchivaris Mike Weston. Daarnaast ligt de nadruk van de expositie op de vele culturele activiteiten van de school zoals musicals en toneelstukken.

Ambassadeur Joanna Roper in gesprek met Marjolein Altena

Achter het hek
Toch is het na al die decennia voor veel Voorschotenaren niet duidelijk wat er achter het hek aan de Jan van Hooflaan gebeurt. Ambassadeur Joanna Roper deed dan ook een oproep aan de school om zich vooral open te stellen voor de Voorschotense samenleving. “De lokale samenleving is belangrijk en natuurlijk wil Voorschoten weten wat er gebeurt op de school die zoveel biedt op het gebied van geschiedenis, kunst en sport. Deze expositie laat hoe de school de leerlingen voorbereidt op de moderne wereld. En wellicht is het mogelijk om samen activiteiten te organiseren.” BSN heeft inmiddels bijna duizend leerlingen van negentig nationaliteiten.

Parel van Voorschoten
Voor samenstelster Monique Leliefeld was er nog een verrassing. Zij kreeg uit handen van burgemeester Stemerdink de ‘Parel van Voorschoten’ uitgereikt. Monique Leliefeld was vijftien jaar lang verantwoordelijk voor de exposities in Museum Voorschoten.
Ze bedacht de onderwerpen, schreef de teksten en dacht na over het invullen van de tentoonstellingsruimte. De voorbereidingen voor een tentoonstelling nemen ongeveer een jaar in beslag. Monique was doorgaans de trekker van twee exposities per jaar. Naast haar werkzaamheden als medewerker tentoonstellingen vervulde zij tijdelijk ook de functie van coördinator van de tentoonstellingsgroep, die bestaat uit tien vaste mensen. “De eerste jaren liep ik nog mee, ik heb ontzettend veel geleerd van de groep. Later ben ik zelf exposities gaan maken. De meest bijzondere vond ik toch ‘Markante Mannen’, en ‘Aap, Noot, Mies’ over de Voorschotense scholen.

Een verraste Monique Leliefeld kreeg de Parel van Voorschoten

De tentoonstelling ‘The British School in Voorschoten’ is haar laatste. Ze maakte de tentoonstelling samen met schoolarchivaris Mike Weston. Monique neemt nu afscheid van het museum en gaat andere taken oppakken.

Nieuws Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×