In Leiden werd het beeld 'Rembrandt in Schildersjas' van een blinddoek voorzien. (Foto's: SR)

Klimaatactivisten breiden zondagse blinddoekactie uit naar regio

Actievoerders van Scientist Rebellion hebben hun maandelijkse actie ‘Statue Sunday’, waarbij standbeelden van een blinddoek worden voorzien, dit keer niet alleen in Leiden uitgevoerd. Ook in Alphen aan de Rijn, Lisse, Warmond en Wassenaar kregen beelden een doek voor de gebeeldhouwde ogen geknoopt.

De uitgebreide actie uit maakt deel uit van een landelijke campagne, waarbij standbeelden in de hoofdsteden van alle twaalf provincies en in tientallen andere steden werden geblinddoekt. “Met deze actie vragen we opnieuw aandacht voor het falende klimaatbeleid van de overheid en roepen we provinciebesturen op om de ernst van de klimaatcrisis onder ogen te zien en krachtige maatregelen te nemen”, aldus een gezamenlijk statement van Scientist Rebellion (SR) en Extinction Rebellion (XR).

Urgenter dan ooit
“Een recent internationaal klimaatrapport toont aan dat de aarde afstevent op een opwarming van 2,7 graden met nu al zichtbare rampzalige gevolgen wereldwijd. We hebben de planeet nu in klimatologische omstandigheden gebracht die wij of onze prehistorische verwanten nog nooit hebben meegemaakt”, aldus de activisten. “Orkanen, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden hebben recent honderden doden geëist in de VS en Europa. Ook in landen als Bangladesh veroorzaken natuurrampen als gevolg van hevige regenval miljoenen ontheemden.”

Ontbossing
De onderzoekers benadrukken dat de klimatologische omstandigheden waarin de wereld inmiddels verkeerd mogelijk onomkeerbare gevolgen heeft. “Ondanks deze waarschuwingen blijven de wereldwijde uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen toenemen. Ook de ontbossing nam afgelopen jaar verder toe. Dit benadrukt de noodzaak van drastische maatregelen om de opwarming te beperken.”

  • Leiden
    Leiden
  • Warmond
    Warmond
  • Lisse
    Lisse
  • Wassenaar
    Wassenaar
  • Alphen aan den Rijn
    Alphen aan den Rijn

Provincies
Deze actie van SR en XR richt zich specifiek op provinciale overheden. ‘Die spelen namelijk een belangrijke rol in het Nederlandse klimaatbeleid. Provincies bepalen het gebruik van grond, waarvan 45 procent in Nederland wordt benut voor landbouw. Dit is ruim twee keer zoveel als voor bebouwing en drie keer zoveel als voor natuur.”

Ook in het verstedelijkte Zuid-Holland wordt het grootste deel van het landoppervlak gebruikt voor landbouw. Volgens SR en XR gaat het hier om 45 procent, ten opzichte van 12,5 procent natuur. “De intensieve veeteelt neemt een aanzienlijk deel van de landbouwgrond in beslag en draagt fors bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarbij legt het een grote druk op biodiversiteit en milieukwaliteit.”

SR en XR roepen de provinciebesturen op om de ernst van de klimaatcrisis serieus te nemen en een ambitieus beleid te voeren. “Daarbij moet onder andere het terugdringen van intensieve landbouw centraal staan.”

Leiden Maatschappij Regio Science Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×