LIFF vond plaats van 10 tot 20 oktober in bioscoopzalen en op verschillende bijzondere plekken door de stad. (Foto: Matthijs Zondervan)

Kneecap grote winnaar Leiden International Film Festival

De negentiende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF) maakt haar winnaars bekend met Kneecap als grote uitschieter. De film is geregisseerd door Rich Peppiatt en gaat over satirisch verzet van twee Noord-Ierse drugdealers na het Troubles Conflict.

LIFF vond plaats van 10 tot 20 oktober in bioscoopzalen en op verschillende bijzondere plekken door de stad, waaronder Hortus Botanicus en SportCity. Terwijl de slotfilm van het festival speelde, maakte LIFF bekend dat Kneecap had gewonnen. De film wint naast de eerder uitgereikte Alexander Mouret Award zowel de LIFF Publieksprijs als de Bonkers.

De winnaars LIFF 2024:

  • Winnaar LIFF Publieksprijs: Kneecap (4.68 uit 5)
  • Winnaar American Indie Competition: Ghostlight (4.59 uit 5)
  • Winnaar First Feature Competition: Just a Couple of Days (4.43 uit 5)
  • Winnaar Bonkers! Competition: Kneecap (4.68 uit 5)
  • Winnaar Alexander Mouret Award: Kneecap
  • Winnaar Youth Jury Award: Toxic
  • Winnaar Shorts: Independent: Ana Morphose
  • Winnaar Shorts: Emerging: Pieces
  • Winnaar Shorts: Extraordinary: Gone Before Your Eyes

Kneecap is geregisseerd door Rich Peppiatt en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal in de Noord-Ierse stad Belfast na het Troubles conflict. De film volgt het leven van twee drugdealers die hun woede over ‘het Britse’ uiten door op satirische wijze voor hun cultuur te vechten.

Naast de goede opkomst toonde het publiek ook waardering voor het programma middels de hoge publieksscores. Maar liefst 91 procent van de films scoorde hoger dan een 3.5 op een schaal van 5.

Festivaldirecteur Ratna Lachmansingh: “Ongelofelijk bijzonder dat het blijft lukken om steeds zo een groot publiek te bereiken met voor onze geweldige films. Het festival barst uit z’n voegen, zelfs op maandagochtend zaten er zalen helemaal vol.”

Het festival had een hoger aantal internationale gasten dan ooit tevoren. Zo was Tyler Nilson (co-regisseur van The Peanut Butter Falcon) aanwezig voor de Nederlandse première van Los Frikis; keerden broers Nathan en David Zellner, eerder op LIFF voor Damsel (2018), terug voor de Nederlandse première van Sasquatch Sunset; vergezelde opkomend talent India Donaldson haar film Good One voor de Nederlandse première; en was debuutregisseur Sarah Friedland, die in september drie prijzen won op het filmfestival van Venetië met Familiar Touch, op LIFF voor de Nederlandse première van haar film.

De 20e editie van het festival vindt plaats op 9 tot en met 19 oktober 2025.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×