(Foto: PR)

Lezingen over Leidens Ontzet en de Islam: Liever Turks dan Paaps!

De viering van 450 jaar 3 October is net achter de rug, maar toch staat er donderdagavond alweer een nieuwe activiteit over Leidens Ontzet op het programma. In BplusC in de Nieuwstraat in Leiden worden er lezingen gehouden over Leidens Ontzet en de Islam.

Op 3 oktober was het 450 jaar geleden dat de Watergeuzen Leiden bevrijdden. De geuzen voeren Turkse vlaggen op hun schepen, droegen Turkse snorren en uniformen en riepen de leuze ‘Liever Turks dan Paaps!’. Dit opmerkelijke en bij het grote publiek onbekende beeld onthult het internationale karakter van de opstand.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap organiseert deze lezingenavond om aandacht te vragen voor deze bijzondere rol van de islamitische wereld in het ontstaan van Nederland en voor het belang van onze traditie van godsdienstvrijheid. De avond eindigt met een paneldiscussie.

Lezingen:

  • Het Ottomaanse Rijk: de enige steun voor de Nederlandse onafhankelijkheid in de zestiende eeuw – door Armand Sag
  • De Morisco’s, hun verdrijving uit Spanje in 1609 en relaties met de Republiek – door Gerard Wiegers
  • Liever Turks dan Paaps! Hoe het islamitische staatsmodel Willem van Oranje vertrouwen gaf in godsdienstvrijheid – door Abdulhaq Compier

De lezingenavond vindt donderdag 24 oktober plaats tussen 18.30u en 21.00u in BpusC, Nieuwstraat 7 in Leiden. De toegang is gratis, aanmelden kan online.

Nieuws071: Organisator Kashif Akmal over lezingenavond ‘Liever Turks dan Paaps!’

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×