De expositie Femicide op het Garenmarktplein vertelt de verhalen van vrouwen die werden vermoord door hun (ex)partner. (Foto's: Gerry van Bakel)

Expositie Femicide op Garenmarktplein: 'Houd de deur open'

“Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord omdat ze een vrouw is.” Dat zegt Guusje Veenhoven van de Stichting Open Mind. “En in zes van de tien gevallen is de dader haar partner of ex-partner.” Voor Open Mind de reden een reizende tentoonstelling te maken met foto’s en verhalen over een aantal van die vrouwen.

Op grote panelen op het Garenmarktplein staan niet alleen de portretten van vermoorde vrouwen, maar ook de verhalen van hun nabestaanden. Een moeder, een vader, een zus. Ze hadden allemaal wel rode vlaggen gezien, maar hun dochter of zus toch niet kunnen helpen. “Jaap, een van die nabestaanden, geeft als tip om en soort dossier op te bouwen als je denkt dat bij iemand in je omgeving te zien”, zegt Veenhoven. “Dan heb je bewijs in handen als je naar de politie stapt voor stalking of bedreiging.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Guusje Veenhoven van Stichting Open Mind over de expositie Femicide op het Garenmarktplein.

Op de tentoonstelling is een paneel ingeruimd voor een lijst met rode vlaggen en er staat een QR-code bij die verwijst naar lokale en landelijke hulpinstanties. “Vaak zie je dat de partner de vrouw isoleert van haar omgeving”, zegt Veenhoven. “En natuurlijk als je verliefd bent, wil je veel tijd met elkaar doorbrengen en heb je minder tijd voor vriendinnen. Maar vaak wordt die vrouw ook heel erg gecontroleerd. Waar ze is, met wie ze praat. Mensen die heel snel gaan trouwen of samenwonen in een relatie, is ook zo’n rode vlag.”

Muur
“Houd vooral de deur open, als je ziet dat een vriendin of zus te maken heeft met een partner die haar isoleert, bedreigt of mishandelt”, zegt Veenhoven. “Laat weten dat je ervoor haar bent en dat ze altijd bij je aan kan kloppen. Als je gaat zeggen: je moet bij hem weg, heb je kans dat die muur om haar heen alleen maar hoger wordt.”

“Femicide is nog een vrij onbekend woord”, zegt Veenhoven. “Het staat niet in het woordenboek, dus wij willen er graag meer bekendheid aan geven.” De tentoonstelling is vrijdag 25 oktober geopend door wethouder Yvonne van Delft blijft op het Garenmarktplein staan tot 15 november en reist daarna door naar Den Haag. “En ook in 2025 blijft de expositie te zien.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×