Van een elektronenmicroscoop die 3D-plaatjes kan maken van eiwitmoleculen, tot onderzoek dat kan voorspellen welke chemotherapie het meest werkzaam zal zijn. En van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. “De hele keten van life health science is op het Bio Science Park te vinden”, zegt directeur Esther Peters van het park.
“Wij hebben elke dag 22.000 studenten en evenzoveel werknemers op het park. Wij staan in Nederland op de tweede plaats, net onder Eindhoven, wat betreft grootte”, zegt Peters. “Het station van Leiden ligt aan het Bio Science Park, dus ontwikkeling van het stationsgebied raakt ons.” En daarmee maakt Peters meteen duidelijk wat ze verwacht van de gemeente Leiden en de nieuwe burgemeester Peter Heijkoop die een flits-kennismakingsdag krijgt. “We willen consistent beleid dat goede randvoorwaarden schept.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Esther Peters, directeur van het Leiden Bio Science Park en met burgemeester Peter Heijkoop.
Heijkoop is zeker onder de indruk van alle bedrijvigheid op het park, zowel het onderzoek als de innoverende, startende bedrijven. Als het gesprek komt op wat die start-ups nodig hebben en ook de bedrijven die al een stapje verder zijn en willen uitbreiden, is al gauw kritiek te horen op het gebrek aan investeerders. “Toen ik dat bij het derde bedrijf ook weer hoorde, moest ik even zuchten. Vooral de vergelijking met het investeringsklimaat in Amerika,” zegt Heijkoop. “Daar gaat het veel sneller. Het Leiden Bio Science Park is nummer 1 in Nederland in life health science en is ook belangrijk voor Europa. Dus ik zal in Den Haag ook zeggen: ‘pas op je zaak, het is belangrijk deze bedrijven hier te houden.”
Passie
De gemeente Leiden heeft niet de miljoenen op de plank liggen die al die bedrijven nodig hebben. Maar zowel Peters als Heijkoop zien wel een rol voor de gemeente. “De vorige burgemeester, Henri Lenferink, heeft af en toe een cruciale rol gespeeld bij het hiernaartoe halen van bedrijven en ik ken Peter Heijkoop nog maar kort, maar ik zie dat ok hij die drive en passie heeft om zich in te zetten voor het Leiden Bio Science Park in de breedste zin”, zegt Peters.
Heijkoop denkt dat de gemeente Leiden wel in overleggen met andere overheden kan laten doorklinken hoe belangrijk het Leiden Bio Science Park is. “Wij kunnen en willen bijdragen aan het behouden en verstevigen van de positie van het Leiden Bio Science Park en de universiteit in de regio, in Nederland en ook Europa.”
Tuin
Na een introductie door directeur Peters volgt een rondje door het park. Langs LeydenLabs dat werkt aan neussprays die ingezet kunnen worden tegen griep, want dat kan vaak sneller dan het ontwikkelen van een vaccin. “Sommige mensen moeten echt geen griep krijgen”, zegt CEO Koenraad Wiedhaup van LeydenLabs. De aanzet tot dit nieuwe product werd gedaan in coronatijd in de tuin van een van de grondleggers van het bedrijf. “We mochten natuurlijk niet binnen ergens samenkomen, maar wel in de tuin.”
Dan door naar de Science Faculteit waar wordt gewerkt aan het meten van de invloed van omgevingsfactoren op de gezondheid van mensen. Thomas Hankemeijer laat een apparaat zien dat in kaart kan brengen aan welke stoffen iemand is blootgesteld. Een paar verdiepingen lager is de elektronenmicroscoop te vinden. Al twaalf jaar oud en aan vervanging toe. Ook daar wordt nog geld voor gezocht. Want zo’n apparaat kost wel acht miljoen. “En er gaat 300.000 volt doorheen. Dus goede stroomvoorziening is essentieel.” Met die microscoop kunnen de onderzoekers dan eiwitmoleculen in beeld brengen.
Community
Vervolgens gaat burgemeester Heijkoop door naar Biopartner 2. Een soort bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers. “Al dekt die term niet helemaal de lading”, vindt directeur Thijs de Kleer. “Biopartner biedt starters kantoor- en laboratoriumruimte op maat. Sommige ondernemers beginnen met een kantoortje of een lab. En later komen daar meerdere ruimtes bij. Wij leveren allerlei diensten, zodat zij zich kunnen richten op hun werk. Maar we bouwen ook een community. Waarin samenwerken of gebruik maken van elkaars ervaring en kennis makkelijker wordt.”
In Biopartner 2 spreekt Heijkoop met mensen van Vitroscan die aan een product werken dat artsen kan helpen bij het kiezen van de best werkende chemotherapie voor kankerpatiënten. Bij Ntrans zijn ze bezig met de CRISPR Cas-techniek waarmee je in DNA defecte genen kunt verwijderen of vervangen. En Zobio dat zich bezighoudt met het voorstadium van medicijnontwikkeling. Zij bestaan binnenkort twintig jaar, maar zitten nog altijd tussen de start-ups. “Het is goed voor de community dat er ook ervaren ondernemers in het pand zitten”, zegt De Kleer.
Geweldig
Het bezoek wordt afgesloten in de hal van Naturalis, museum en onderzoekscentrum ineen. “Hier ben ik met mijn zoon al een keer komen kijken deze zomer”, zegt Heijkoop. “Geweldige dag gehad.” En dat gold ook voor deze morgen. “Ik vind het mooi om al die verhalen te horen van de bedrijven hier op het Leiden Bio Science Park. De verbinding die ze hebben met het onderzoek, het onderwijs en ook met de stad.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907