Emmy Storms, Kees Scholten en Margreet Markerink treden op met een tangoprogramma in De Paulus. (Foto: Volksopera)

Tango als immigrantenmuziek in De Paulus

‘De moed van het vertrekken, een ontdekkingstocht naar de wereld van de tango’. Zo heet de voorstelling, waarin zanger en acteur Kees Scholten, violiste Emmy Storms en pianiste Margreet Markerink de geschiedenis van de tango vertolken.

Aan de wieg van de voorstelling stond Kees Scholten, die zich lange tijd heeft verdiept in de tango en de liedteksten die daarbij horen. Hij vertaalde ze – niet letterlijk – naar het Nederlands en verbondt ze tot een verhaal, dat hij als acteur en zanger brengt. Pianiste Margreet Markerink was er van het begin af aan bij, violiste Emmy Storms sloot later aan. Zij vertelt enthousiast over de voorstelling, evenals medegast Lucien Knoedler van Cultuurhuis De Paulus.

‘De moed om te vertrekken’ slaat op de immigranten uit Europa die in de 19e eeuw naar Noord- en Zuid-Amerika vertrokken. Ze zochten daar werk en een beter leven, meestal met de bedoeling om weer terug te gaan. Velen bleven hangen in de smeltkroes die Buenos Aires toen was, vertelt Lucien Knoedler. “Behalve Europeanen had je daar natuurlijk ook mensen die uit de slavernij kwamen, dus oorspronkelijk uit Afrika. Tangogrootmeester Carlos Gardel zei het al: tango is niet iets van één land, het is immigrantenmuziek.”

Wat staat de bezoeker in de Paulus te wachten? Emmy Storms: “Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal van Kees. Het is echt erg meeslepend.” Ze benadrukt dat het drietal geen standaard tango brengt. “Toen ik erbij kwam bestond de voorstelling al, dus Kees vertelde het verhaal en zong, en Margreet speelde piano. Ik heb zelf een passende vioolpartij erbij bedacht, die recht doet aan de nieuwe, Nederlandse tekst.”

Storms is klassiek opgeleid maar heeft al veel uitstapjes gemaakt naar andere genres: zigeuner-, Ierse en zelfs Indiase muziek. Ook Knoedler kijkt graag over de grenzen van wat we doorgaans onder klassieke muziek verstaan. “Klassiek is eigenlijk een problematisch begrip. Het gaat over vele eeuwen en vele stijlen. Ik wilde al langer breder programmeren.”

De moed van het vertrekken’ wordt zondag 3 november om 16.00 uur uitgevoerd in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest. Kaartjes kosten 25,00 euro maar je mag gratis een minderjarige meenemen.

Emmy Storms en Lucien Knoedler over de tango.

 

Cultuur Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×