De plaagmier of Lasius neglectus. (Foto: Wiki Commons)

Plaagmier gesignaleerd in duingebied Wassenaar

De plaagmier of Lasius neglectus is geen onbekende invasieve mier in Nederland. Nieuw is dat de plaagmier nu voor het eerst is waargenomen in een natuurgebied. In het duin- en waterwingebied van Dunea in Wassenaar is de plaagmier door een expert per toeval geïdentificeerd.

“De soort is moeilijk te onderscheiden van inheemse mieren, zoals de buntgrasmier en de zwarte wegmier”, zegt een woordvoerder van Dunea. “Maar onderzoek bevestigde dat het om de plaagmier ging. Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat de nesten slechts enkele centimeters diep liggen. Waardoor ze geen invloed hebben op de kwaliteit van de waterwinning.” Wel kan de kolonie andere schade aanrichten, zoals het ondergraven van fiets- en voetpaden.

De plaagmier vormt mogelijk wel een risico voor de biodiversiteit door concurrentie met andere mierensoorten. De aanwezigheid kan het ecosysteem verstoren. “Op dit moment bekijken we welke maatregelen ecologisch verantwoord zijn om verdere verspreiding te voorkomen”, aldus de woordvoerder.

Samen met EIS Kenniscentrum Insecten werkt Dunea aan een rapport over de impact van de plaagmier in het gebied. Ook wordt de verspreiding in het gebied in kaart gebracht. Eind dit jaar moet het voorstel voor beheersstrategieën klaar zijn. “Vermoedelijk is de plaagmier ‘meegelift’ met tuinafval. Wij vragen duinbezoekers om op de paden te blijven en geen tuinafval achter te laten in het duingebied, zodat de kwetsbare natuur zo goed mogelijk beschermd blijft”, besluit de woordvoerder.

Maatschappij Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×