De Rekenkamer Leiden en Leiderdorp heeft onlangs het rapport ‘Kwaliteit onderwijshuisvesting Leiden en Leiderdorp’ uitgebracht. Daarin doet de Rekenkamer een serie aanbevelingen voor de twee betrokken gemeentes op het gebied van het onderhoud van de schoolgebouwen.
In Leiden wordt bijvoorbeeld geadviseerd om via quickscans de staat van 27 schoolgebouwen in kaart te brengen. Leiden telt 54 van dergelijke gebouwen, maar veel daarvan zijn vorig jaar nog beoordeeld. Alleen vrij nieuwe gebouwen worden nog niet gemonitord. Ook krijgt Leiden het advies om goed te kijken naar de groei van het aantal leerlingen in de komende jaren, zodat daar tijdig op in kan worden gespeeld.
De Leidse onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi is het met de meeste aanbevelingen wel eens, maar in een aantal gevallen gebeuren zaken volgens hem al. “We bouwen in Leiden bijvoorbeeld vooral de hoogte in. Dat zijn vaak kleinere woningen, waar geen gezinnen komen wonen. Dat heeft dus niet zoveel invloed op de groei van het aantal leerlingen.” Die groei is er wel, maar de circa duizend extra leerlingen die er in de komende jaren bijkomen, kunnen volgens Jermoumi prima worden opgevangen in de bestaande schoolgebouwen.
Onderwijswethouder Jermoumi reageert op de adviezen die de Rekenkamer heeft uitgebracht over het IHP. Dat is het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs in Leiden.
Netcongestie
De Leidse scholen die nieuwbouw plegen krijgen overigens ook te maken met een voor deze sector relatief nieuw probleem: netcongestie. Het overvolle stroomnet zorgt mogelijk ook voor problemen bij de realisatie van nieuwe schoolgebouwen. Zo kan de nieuwbouw van het Vlietland College niet zomaar worden aangesloten. Per 1 oktober staat de school op de prioriteitenlijst van Liander.
Hoe de netbeheerder vervolgens omgaat met de concurrerende belangen is nog niet duidelijk. Voorheen was het zo dat gebouwen die het langste op de wachtlijst stonden het eerste aan de beurt waren, maar tegenwoordig wordt vooral gekeken naar de maatschappelijke impact.
1,2 miljard
Het bestaande probleem met de financiering voor de komende decennia is overigens ook nog niet opgelost. Landelijk is er volgens Jermoumi een tekort van 1,2 miljard euro op onderwijshuisvesting. Dat moet volgens de sector worden opgelost door het Rijk, maar het lijkt er niet op dat daar op korte termijn stappen te verwachten zijn.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907