(Foto: VitroScan)

Kabinet trekt 17,6 miljoen uit voor 54 wetenschappelijke projecten

Betere medicijnen, PFAS uit het water zuiveren, slimmer gebruik van antibiotica en betere methoden om allergieën op te sporen. Het zijn enkele voorbeelden van Nederlandse uitvindingen op gebied van biotechnologie die de potentie hebben ons leven flink te verbeteren.

Om die potentie te benutten, trekt het kabinet 17,6 miljoen euro uit. Daarmee kunnen 54 van zulke uitvindingen ook echt ontwikkeld worden. Dat maakte minister Bruins van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandagochtend bekend. Een deel van het geld komt in Leiden terecht.

Bruins: “We moeten bezuinigen op wetenschap in Nederland, maar gelukkig kan er ook nog veel wel. Deze uitvindingen laten je hart sneller kloppen, omdat je meteen snapt hoeveel ze voor ons leven kunnen gaan betekenen. En het mes snijdt aan twee kanten, want onze economie profiteert mee. Nederlandse wetenschappers en bedrijven zijn goed in biotechnologie. Dat is iets om te koesteren en uit te bouwen.”

Projectvoorstellen
Het afgelopen jaar konden onderzoekers en ondernemers samen projectvoorstellen doen op het gebied van biotechnologie. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor overheidsgeld is dat een uitvinding veel potentie heeft voor een innovatief product of proces, en daarmee direct nut heeft voor de maatschappij. Daarmee hoopt het kabinet drie vliegen in één klap te slaan. “Door dit aan te jagen profiteren namelijk niet alleen de wetenschap en maatschappij, maar vergroten we ook de concurrentiekracht van onze economie. De biotechnologie is een wereldwijd snelgroeiende sector, waarin nieuwe kennis en innovaties elkaar snel opvolgen”, aldus Bruins.

Voedselallergieën
Deskundigen kozen de afgelopen maanden de beste voorstellen uit, waar de 17,6 miljoen in wordt geïnvesteerd. Een van die projecten is een blaastest voor het opsporen van voedselallergie waar onderzoekers van het LUMC aan werken. Met de blaastest kunnen voedselallergieën zoals lactose-intolerantie opgespoord worden. Het gaat om een test die vergelijkbaar is met de blaastest die een dronken automobilist af moet leggen. Het betekent in potentie een einde voor de nu vaak pijnlijke allergieonderzoeken.

Eierstokkanker
Eierstokkanker treft jaarlijks meer dan 65.000 vrouwen in Europa. Wetenschappers van biotechbedrijf VitroScan ontwikkelden een nieuwe test, waarmee voorspeld kan worden of vrouwen met eierstokkanker goed of slecht reageren op chemotherapie. In potentie kunnen eierstokkankerpatiënten daarmee een betere behandeling op maat krijgen. Vitroscan meldt dat dertig procent van de patiënten een tumor heeft die niet reageert op de standaardtherapie. Met de tumortest, ChemoPredict, gaat VitroScan samen met onder meer het LUMC en het Radboudumc, verder met de ontwikkeling van de test, zodat deze ook op patiënten toegepast kan worden.

Leiden Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×