De gemeente Leiden steekt tonnen in maatregelen die ertoe moeten leiden dat gfe-afval beter wordt gescheiden. Vooral bij de e, van etensresten, is nog een wereld te winnen, bleek uit het betoog van wethouder Yvonne van Delft die donderdagavond in de Leidse gemeenteraad de handen op elkaar kreeg voor haar ‘Grondstoffennota’. Het gaat de Leidenaren een tientje per jaar per huishouden extra kosten.
In de binnenstad en bij hoogbouw worden keukenbakjes en zakjes uitgedeeld om etensresten te verzamelen. Als het bakje of zakje vol is, kunnen flatbewoners het mee naar beneden nemen om het vervolgens in een afvalzuil te deponeren. “Mensen gaan niet voor één schil naar beneden lopen”, verdedigt Van Delft de hoge kosten die gepaard gaan met de keukenhulpjes. “En natuurlijk kunnen mensen dat nu ook al doen in elk willekeurig bakje, maar we zien dat het niet gebeurt.”
De afgelopen jaren is al geëxperimenteerd met een viertal verschillende systemen bij hoogbouw. Die proef loopt en einde en systemen die bijvoorbeeld te duur bleken te zijn in de exploitatie worden nu weggehaald.
Wethouder Yvonne van Delft over de uitdagingen waar de gemeente voor staat op het gebied van afvalscheiding.
In Leiden gooiden we in 2022 per persoon 186,5 kilo afval per jaar weg. Dat moet eigenlijk 100 kilo worden, maar omdat het streefgewicht in 2022 al 150 kilo was en dat nog lang niet is gehaald, wordt dat getal nu niet nog verder verlaagd. Doel is uiteindelijk veel minder afval, zodat er minder verbrand hoeft te worden. Andere verpakkingen, maar ook reparatie en hergebruik moeten daar aan gaan bijdragen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907