In het maandelijkse gesprek met de Leidse burgemeester Peter Heijkoop sprak Chris de Waard dit keer over twee actuele onderwerpen. Het steeds verder vuurwerkvrij maken van Leiden en het toegenomen ‘middelengebruik’ onder studenten.
De Leidse gemeenteraad besloot al enkele jaren geleden dat de stad op termijn vuurwerkvrij moet worden. Er wordt gehoopt op een landelijk verbod, maar daar wordt niet op gewacht. Elke jaarwisseling worden extra gebieden aangewezen waar het afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Dit jaar gaat het om Tuinstadwijk en Vreewijk.
Vuurwerkvrij
Hoe lang het nog duurt voordat Leiden helemaal vuurwerkvrij is, wil de burgemeester nog niet precies aangeven. “We gaan stap voor stap wijken toevoegen, maar laat me nou ook eerst maar eens een jaarwisseling meemaken als burgemeester van Leiden.” Heijkoop vindt draagvlak voor het stoppen met vuurwerk heel belangrijk. “We moeten er wel binnen afzienbare tijd vanaf, maar of dat vier, vijf of zes jaar is, dat moeten we eigenlijk met z’n allen doen. Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat hen iets wordt afgepakt. Mensen moeten op een gegeven moment zelf tot de conclusie komen: We doen dit niet meer.”
Drone- of lasershow
Er komt waarschijnlijk geen vuurwerkshow tegen de tijd dat Leiden vuurwerkvrij is geworden. “Ik denk eerder aan een mooie drone- of lasershow”, zegt Heijkoop. “Met een collectief aftelmoment. Dat kunnen we misschien zelfs wel samen met de regio doen.” Voor zo’n show moet te zijner tijd wel serieus geld worden gevonden. De kosten bedragen al snel twee ton.
Alcohol en drugs
Afgelopen week werd in Nobel twee avonden de ‘Cokeshow’ opgevoerd. “Dat is echt een mooi vormgegeven show, waarbij heel waarheidsgetrouw wordt weergegeven wat alcohol en drugs met je doen”, zegt Heijkoop die een van de voorstellingen bijwoonde. “En je zag ook dat dat echt wel binnenkwam bij de aanwezigen. Het heeft ook echt een destructieve uitwerking op levens van studenten.”
In Corona-tijd is het middelengebruik onder studenten toegenomen. “En ook genormaliseerd”, constateert Heijkoop. “Zelfs het gebruik van coke is binnen studentenhuizen soms geen taboe meer.” Tijdens de lockdown kwamen veel studenten in de knel op het gebied van mentale gezondheid. “Dat is echt een hele zware periode geweest. Maar het is niet oké om dan bijvoorbeeld maar veel te gaan drinken. Een biertje moet kunnen, maar hou het een beetje binnen de perken en praat er met elkaar over”, geeft de burgemeester als welgemeend advies mee.
Padje
Heijkoop: “Alcohol, drugsgebruik… je kan helemaal onderuit gaan, uitvallen in je studie, vrienden kwijtraken. Voor je het weet, raakt iemand compleet van het padje. En je houdt bovendien zware criminaliteit in stand.”
Over de hulpverlening in Leiden is de burgemeester wel tevreden. We doen echt veel aan voorlichting en er zijn verschillende hulpverleningstrajecten. We proberen studenten goed te ondersteunen. Onder andere via de website Young in Leiden en de GGD, maar ook de studentenverenigingen pakken echt hun rol.”
Leiden Link in Bio Maatschappij Gesprek met de burgemeesterSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907